NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

20 éve az Európai Unióban – akkor és most: „vámos” szemmel

2004. május 1. jelentős mérföldkő Magyarország történetében: 10 éves előkészítő munka eredményeként ezen a napon csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz.

Az érvforduló margójára egykori munkatársunk, Szendi Antal ny. püőr. ezredes gondolatai:

Húsz évvel ezelőtt vált Magyarország az Unió teljes jogú tagjává, kilenc másik európai országgal együtt. A csatlakozás az élet minden területén éreztette hatását, de a legnagyobb változás a vámjogi szabályozást érintette. Ugyanis egyúttal a vámunió tagjává is válva a csatlakozás pillanatától megszűnt létezni az önálló magyar vámterület. Ettől kezdve az akkor hatályos Közösségi Vámkódex előírásait és a Közösségi Vámtarifát is alkalmaznia kellett a magyar vámszerveknek. Valósággá vált az áruk és szolgáltatások szabad áramlása, megszűntek a csatlakozás előtti vámhatárok, a határvámhivatalok működésének indokoltsága is elenyészett. A „határok nélküli Európa” kifejezés igaz, ekkor még csak vámjogi szempontból valósult meg, mivel a személyellenőrzés továbbra is fennállt, egészen 2007-ig, a Schengeni Egyezményhez való csatlakozásig. A vámhatóság személyi állományát – több szempontból is – mélyen érintette a változás. Mert – dacára annak, hogy a csatlakozás előtt évente került sor törvénymódosításra a jogharmonizáció jegyében – mégiscsak új jogi környezetben találta magát. Továbbá jelentős feladat volt a megszűnt határvámhivatalok létszámának kezelése. Létrejöttek az ún. Mélységi Ellenőrzési Csoportok, illetve az Európai Unió külső határait is meg kellett erősíteni, mivel ha egy áru belépett harmadik országból Magyarországra, onnan már vámellenőrzés nélkül mozoghatott az Európai Unió területén. 

Mindezek gyakorlati megoldása izgalmas kihívásokat jelentett a pénzügyőröknek.

Az NKE jogelődjén – a Rendőrtiszti Főiskolán – folyó vámfelsőoktatás a bolognai folyamat által generált változásokra is ebben az időben reflektált. Az uniós jogszabályi környezet oktatása azóta is töretlen, talán ennek is köszönhető, hogy a Rendészettudományi Kar Vám- és Pénzügyőri Tanszékén gondozott vám- és pénzügyőri szakirány 2019-ben és 2023-ban is elnyerte az EU Bizottságának elismerését, azaz annak igazolását, hogy a szakirány megfelel az EU-ban elvárt vámfelsőoktatási sztenderdeknek. 


Szöveg: Szendi Antal, Deák József

Fotó: Szendi Antal