NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Bemutatták karunk oktatójának „A magyar kémelhárítás a II. világháború idején” című könyvét

„A magyar kémelhárítás a II. világháború idején” címmel jelent meg Kovács Tamás az NKE RTK Rendészetelméleti és -történeti Tanszékének megbízott vezetője tollából.

Karunk munkatársának történész érdeklődési területe a 20. századi magyar és közép-európai történelem. A kötet kiadója a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Költségvetési Kutatóhelye, akik a könyvbemutatóhoz méltó helyszínt találtak a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központban. A könyvismertetőt Tóth Csaba Mihály alezredes tartotta, aki egyúttal a szöveg szakmai lektora is volt. Ezt követően pódiumbeszélgetésen Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, a lektor, valamint a szerző pódiumbeszélgetés keretében dolgozták fel azt a történeti kontextust és azokat a kihívásokat, amelyeknek a magyar katonai elhárításnak akkoriban meg kellett felelnie. A beszélgetés során a könyv mai kor kihívásaira is érvényes tanulságaira hívták fel a hallgatóság figyelmét, elidőzve egy-egy szakmatörténeti szempontból jelentős vonatkozásánál. A beszélgetés moderátora Kenedli Tamás ezredes, a KNBSZ Tudományos Tanácsának elnöke volt.

A szakmai körökben valódi ínyencségnek számító mű nem véletlenül érdemelte ki, hogy a KNBSZ kiadóként gondozza az egyébiránt hiánypótló monográfiát, illetve támogassa a megjelenését. A bemutató hallgatóságában a teljes hazai titkosszolgálati közösség jelenlegi és volt munkatársai, az ÁBTL szakértői és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói is szép számmal képviseltették magukat. A szerzőnek gratulálunk az igényes munkához, az olvasóknak pedig hasznos időtöltést kívánunk!

A rendkívül olvasmányos és jelentős szakmai értékekkel rendelkező könyv könnyen magával ragadja az olvasót, akik a nyomtatott kiadás mellett a KNBSZ honlapjáról ingyenesen letölthető e-könyv formában is kézbe vehetik azt: https://www.knbsz.gov.hu/hu/letoltes/kiadvanyok/09_Magyar_kemelharitas_II_vh.pdf

https://honvedelem.hu/hirek/vilaghaborus-kemhistoria-mai-nemzetbiztonsagiaknak.html

 

Szöveg: Csaba Zágon, Deák József

Fotó: Csaba Zágon