Hallgatói Önkormányzat

Hallgatói Önkormányzat – mit is jelent ez számomra?

Sokan hallhattatok már a Hallgatói Önkormányzatról. Azonban azt, hogy mi a feladata, kik a tagjai és milyen ügyekben számíthattok a segítségükre, nem árt tisztázni.

A Hallgatói Önkormányzat tagjai – vagyis a HÖK-ösök – minden felsőoktatási intézményben az adott hallgatókból kerülnek „kiválasztásra”. Tulajdonképpen nem is kiválasztás útján lesz valakiből HÖK-ös, hanem egy időközi választáson benyújtott pályázata alapján szavazhatnak rá hallgatótársai. Létszámuk a Rendészettudományi Kar hallgatóinak arányában 15 fő. Mandátumuk ellátása közben elsősorban képviselik a Ti érdekeiteket, kapcsolatot tartanak a Tanulmányi Osztállyal, Kari Tanácson és Szenátuson vesznek részt akaratotok érvényesítése érdekében, valamint különböző bizottságokban állnak ki mellettetek, a hallgatóság mellett.

Feladata komplex. Egyrészt a hallgatók sérelmeit, észrevételeit és véleményeit fogadja, majd értékeli és megteszi a szükséges intézkedéseket. Természetesen eközben is feladatuk a hallgatók érdekeinek képviselete. Másrészt a hallgatóktól érkezett sérelmeket, információigényeket közvetíti az egyetem vezetése felé, illetve az oktatók fülébe juttatja a megfelelő tálalásban. A HÖK-ön belül különböző referensek látják el munkájukat egy adott feladatkörre szűkítve. Szállóügyekért felelős-, tanulmányi ügyekért felelős-, kultúráért és rendezvényekért felelős-, kommunikációs-, gazdasági és szociális ügyekért felelős referensi posztok mellett választmányi tagok dolgoznak (igény szerint más referensi poszt is létrehozható).  Hozzájuk bármikor fordulhattok „ügyes-bajos” dolgaitokkal, állnak rendelkezésetekre mind személyesen mind e-mailben, illetve telefonon.

Mindezek mellett az egyetemi életet színesebbé, emlékezetesebbé varázsolhatják az általuk szervezett programokkal. A gólyatábor, felezőbál, gólyabál és számos egyetemi rendezvény az Ő tevékenységük és szorgoskodásuk gyümölcse.

Van, hogy a munkájuk „láthatatlannak” tűnik. Tudnotok kell, hogy a Hallgatói Önkormányzat számolja ki az ösztöndíjakat és továbbítja az illetékes szerv felé, továbbá a szállóigénylést is Ők bonyolítják le különböző bizottságok révén. Persze ezek mellett még megannyi „kisebb” feladatot lát el.

Ahhoz, hogy a Hallgatói Önkormányzat tökéletesen működjön Rátok is szükség van. Az együttműködésnek nyitottság, bizalom a kulcsa. Forduljatok hozzánk bizalommal, használjatok ki minden lehetőséget, vegyetek részt minél több kari, illetve egyetemi rendezvényen, hiszen ezek miattatok, a Ti egyetemi életetek színvonalasabbá tételének érdekében valósulnak meg.

Ne feledjétek; közületek, de értetek!

Juhász Richárd
Rendészettudományi kar
Hallgatói Önkormányzat