NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Rendészeti Alumni 2024 – az összetartozás napja

Az NKE RTK augusztus 29-én rendezte meg több mint kétszáz öregdiák részvételével az óriási érdeklődéssel kísért, rendészeti összetartozás védjegyévé vált Alumni Napját. 

Közülük 170-en a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében díszoklevelet vehettek át. A jubilánsok, azaz a 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45 és 50 éve végzettek megünnepelték az évek során kialakult összetartozás erejét és kötelékét. 

„Az a közösség, amelyet alkotunk, az elkötelezettség és a szolgálat iránti hűség mintája. Azt bizonyítjuk, hogy a kitartás és az elhivatottság a siker kulcsa. Azok, akik a haza szolgálatába álltak, különleges felelősséget éreznek az állampolgárok, a közrend és a magyar nemzet biztonsága iránt. Választott életpályánkkal és mindennapi munkánkkal hozzájárulunk Magyarország stabilitásához és fejlődéséhez” – emelte ki köszöntőjében Kovács Gábor r. vezérőrnagy, a kar dékánja, majd az ünnepi beszédek után átadta a kerek évfordulósok számára az emléklapokat. A jubilánsok tiszteletére Pálvölgyi Ákos és Árva Norbert r. tisztjelöltek gitár-énekét, Pityinger Dávid püőr. tisztjelölt szavalatát és a Készenléti Rendőrség Zenekarának előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A nem jubiláló öregdiákokat a rendészeti tisztképzés és a krimináltechnikai oktatás rejtelmeibe kalauzolták el, majd a Határőr Kultúráért Alapítvány interaktív bemutatóját tekinthették meg.

„Az Alumni különleges helyet foglal el mindannyiunk életében. Ez a közösség nemcsak a múltunk egy darabját őrzi, hanem jelenünkre is nagy hatással van, és jövőnket is alakítja. A tanulmányaink alatt megélt évek, a közösen szerzett tapasztalatok és a barátságok, amelyeket kötöttünk, mind hozzájárultak ahhoz, hogy azok legyünk, akik ma vagyunk. Ezek az események lehetőséget adnak arra, hogy újra átéljük ezeket a pillanatokat, és erősítsük a kapcsolatokat, amelyek életünk meghatározó részévé váltak” – emlékezett válaszbeszédében Sommsich Gabriella r. dandártábornok asszony, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Az ünnepség további részében koszorúzás következett „A közrendért, a haza biztonságáért életüket vesztett hősök” emlékművénél. Az RTK nevében koszorút helyezett el Kovács Gábor r. vezérőrnagy, Sommsich Gabriella r. dandártábornok asszony, valamint Kiss József Attila r. alezredes, a Tapolcai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

„Ezek a férfiak és nők nem csak a hivatásukat gyakorolták; ők a kötelességtudat és a bátorság példái voltak, akik az emberek védelmében minden veszéllyel szembenéztek. Elhivatottságuk, amelyet a mindennapi feladataikban tanúsítottak, egy olyan magas értékrendre mutat, amely mindenkit emlékeztet arra, hogy a rend és a biztonság nem pusztán szavak, hanem olyan eszmények kulcsfogalma, amelyet a legnagyobb áldozatok árán is meg kell védeni” – hangsúlyozta Dóczi Alicia püőr. tisztjelölt, az elhunyt bajtársakra emlékezve. 


Szöveg: D. Tóth Norbert, Deák József

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Alumni 2024