NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Konferencia a repülés biztonságáért

 

Idén is megrendezték a Rendészettudományi Karon a légiközlekedés-védelmi tisztek és légiközlekedés-védelmi vezetők szakmai továbbképzését és tudományos konferenciáját.

 A rendezvény moderátora, prof. dr. Blaskó Béla ny. r. vezérőrnagy  felidézte, hogy a légiközlekedés-védelmi tisztek alapképzése 2006-ban kezdődött, és az azóta a kreditszerzéshez szükséges éves továbbképzéssel kiegészült eseményt minden évben megrendezik. A repülés biztonsága valamennyiünk számára központi kérdés – mondta dr. habil. Boda József ny. nb. vezérőrnagy. A Rendészettudományi Kar (RTK) dékánja örömmel állapította meg, hogy sok, az előző évekről ismerős arc tűnik fel a résztvevők soraiban. Mint mondta, a rendezvény iránt évről évre tapasztalható nagy érdeklődés annak is köszönhető, hogy egy év alatt számos megvitatásra érdemes kérdés merül fel a légiközlekedéssel kapcsolatban.

A Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) a jövőben szorosabbra fűzi kapcsolatát a légiközlekedési szakmával és a közlekedési hatósággal – mondta megnyitó beszédében dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, a társaság főtitkára, az NKE Fenntartói Testületének tagja. Mint fogalmazott, a légiközlekedésre szigorú nemzeti és nemzetközi szabályrendszer vonatkozik, és olyan jogszabályváltozások is éreztetik hatásukat, amelyek kapcsolódnak e területhez. Példaként említette a közigazgatási rendtartást és a polgári perrendtartást. A vezérőrnagy beszélt az NKE már meglévő és lehetséges szerepéről a polgári repüléshez kapcsolódó képzésben: mint mondta, az egyetemen újraindult katonai pilóta- és légiirányítóképzésen részt vehetnek a rendőrség helikoptervezetői is.

Győri Gyula, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) légügyi főigazgatója hangsúlyozta, hogy rendkívül jó a kapcsolat az egyetem és a minisztérium között, hiszen a légiközlekedés biztonsága közös ügy. Dr. Török Zoltán r. dandártábornok, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) vezetője a légiközlekedés biztonságáért felelős szervezetek együttműködésének fontosságát emelte ki.

A rendezvény nyitóelőadását Tóth Andor, az NFM közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára tartotta, aki a jelenlévőknek az új hatósági szervezeti struktúrát mutatta be. A konferencia a légiközlekedés különböző szegmenseit tárgyaló előadásokkal folytatódott: dr. Palik Mátyás ezredes, intézetvezető egyetemi docens a Katonai Repülési Intézetben induló katonai pilóta- és légiirányítóképzésről, Macsári István r. alezredes, az RRI osztályvezetője az EU auditorok magyarországi tapasztalatairól, dr. Kasznár Attila nb. őrnagy, egyetemi adjunktus, mb. tanszékvezető a modernkori terrorizmus elleni fellépés kihívásairól beszélt. Dr. Haller József egyetemi docens, az MTA doktora a poszttraumatikus állapot kezeléséről, Solymár Zoltán, a ZNZ Biztonságtechnika Kft. üzletfejlesztési igazgatója a légiközlekedés-védelmi berendezések új generációjáról, dr. Szabó Gábor IATA légiközlekedés-védelmi oktató a védelmi vezetők képzésének nemzetközi tapasztalatairól adott áttekintést.

A rendezvényen 103 fő kapott védelmi tiszti cím viselésére jogosító tanúsítványt, míg további 44 fő a részvételről szóló tanúsítványt vehetett át.  

Szöveg: Suba László

Fotó: Bodó Pál