A kerékpározásról szakmai szemmel

Mintegy negyven érdeklődő részvételével sikeres szakmai összejövetelt szervezett a Rendészettudományi Kar Közbiztonsági Tanszéke, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) Általános Közlekedési Tagozatának Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztálya, valamint a Városi Közlekedési Tagozat Közlekedéstervezési és -szervezési Szakosztálya.

A rendezvényen egyórás vitaindító előadást tartott egyetemünk oktatója, Felföldi Péter okl. közlekedésmérnök a városi kerékpáros közlekedés néhol ellentmondásos megítéléséről és az emögött húzódó lehetséges okokról. A kerékpározás népszerűségének elmúlt évtizedben tapasztalható változásai, a baleseti adatok és az egyéb közlekedési módok alakulása között felfedezhető összefüggésekre is kitért az előadás, valamint az azt követő kötetlen szakmai vita.

Fontos, hogy a kerékpározásról legalább szakmán belül sztereotípiáktól mentesen tudjunk beszélni, és az ebben a közlekedési módban tapasztalható viselkedések okát objektíven, több szempontból megvizsgálva tudjuk tárgyalni – hangsúlyozta az előadó.

Az előadást követően a tervezőcégek, közösségi közlekedési vállalatok és kerékpáros szervezetek képviselői által folytatott több mint kétórás véleménycserével erre maradéktalanul lehetőség nyílt, melynek során a rendezvény résztvevői értékes gondolatokat osztottak meg egymással. A rendezvény moderátora Pásti Imre, a KTE Közlekedéstervezési és -szervezési Szakosztály elnöke volt.

Dr. Major Róbert, a RTK Közbiztonsági Tanszékének vezetője, aki egyben a KTE Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztályának elnöke, hozzátette, hogy a hasonló szakmai rendezvények nagymértékben fokozzák intézményünk tudományos életben való elfogadottságát, amellett, hogy hallgatóinknak rendkívüli lehetőséget biztosítanak szakmai műveltségük elmélyítésére.