NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Szakmai nap a Bevándorlási és Állampolgársági Tanszéken

Az NKE RTK Bevándorlási és Állampolgársági Tanszéke, valamint az MRTT Migrációs Tagozata április 19-én rendezte meg szakmai napját a Rendészettudományi Karon.

A programon teljes létszámban részt vettek a nappali munkarendes migrációs hallgatók, valamint a Migrációs Tagozat néhány tagja, és ott számos érdekes előadást hallhattak a migráció, azon belül elsősorban a menekültügy aktuális kérdéseiről, illetve olyan témákról, melyek jól kiegészítik a migrációs képzés tananyagát.

A szakmai napon az MRTT Migrációs Tagozatának tavalyi tudományos pályázatán díjazott dolgozatok bemutatására került sor a szerzők által, így Urbán Ferenc, a KSH Népszámlálási és Népesedési Statisztikai Főosztály munkatársa az irreguláris és menekültügyi migrációs adatforrásokról beszélt. Sánta Orsolya a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól A dublini rendszer működése és megreformálásának lehetőségei címmel tartott beszámolót. Dr. Horváth Dániel, szintén a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársa a Líbiában működő ún. hotspotokról beszélt, ahol az afrikai  menedékkérők előzetes szűrése történik. Dr. Fliegh Andrea, az Igazságügyi Minisztérium munkatársa a kísérő nélküli kiskorú menekültek helyzetét mutatta be, összehasonlítva a magyar és a német ellátó rendszereket.  Végül dr. Nagy-Nádasdi Anita a menedékkérők szexuális orientációjának megállapítása témakörében tartott érdekfeszítő előadást. 

 

Szöveg: Klenner Zoltán

Fotó: Szilágyi Dénes