NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Közlekedésrendészeti szakmai program Pozsonyban

Sikeres szakmai tapasztalatcserén van túl a Közbiztonsági Tanszék Közlekedésrendészeti Szakcsoportja.

Dr. Major Róbert r. ezredes PhD tanszékvezető vezetésével Mészáros Gábor r. alezredes és Felföldi Péter okl. közlekedésmérnök két napot töltött Pozsonyban a közlekedésbiztonsági helyzet, a szlovák közlekedésrendészet és a közlekedésrendészeti képzés tanulmányozásával. Vendéglátójuk a Szlovák Rendőrakadémia részéről Holubiczky Vincent r. főhadnagy volt.

Az első szakmai programra a szlovákiai rendőr-főkapitányság területén került sor, ahol a közlekedésrendészet igazgatója, Ján Ignaták r. ezredes a szlovák baleseti helyzet, a közlekedésrendészet szervezeti felépítése, valamint a vezetői módszerek ismertetését követően bemutatta a a baleset-helyszínelők felszereltségét is.

A második napon Ján Ignaták és Holubiczky Vincent vezetésével oktatóink ellátogattak egy rendészeti szakközépiskola területére Dévényújfaluba. A rendőrségi objektum területén megismerkedtek a szlovák autópálya-rendőrség szervezetével, járműparkjával, ellenőrzési módszereivel, valamint a szlovákiai járművezető-képzés sajátosságaival. Érdekesség, hogy a járművezetők vizsgáztatása a magyarországival ellentétben Szlovákiában rendőri feladat.

"Nagyon lényeges, hogy a környező országok közlekedésbiztonsági helyzetével megismerkedhessünk, és láthassuk azt, hogy hozzánk hasonló kulturális körülményekkel és műszaki  fejlettséggel rendelkező szomszédaink milyen nehézségekkel küzdenek e területen, ezekre milyen válaszokat adnak, és a válaszoknak milyen hatása van a közlekedés biztonságára. A szlovákiai kollégák pedig készséggel álltak a rendelkezésünkre, nagyon szívélyes vendéglátásban volt részünk" – hangsúlyozták tanszékünk oktatói.