NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Nemzetközi körkép a magánbiztonságról és az önkormányzati rendészetről

Trendek, tendenciák és kihívások a magánbiztonság és az önkormányzati rendészet köréből itthon és külföldön – ezzel a címmel rendeztek konferenciát rangos külföldi előadók részvételével június 15-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, címzetes egyetemi tanár, a konferencia levezető elnöke kiemelte, hogy a magánbiztonság és a önkormányzati rendészet minden országban fontos része a közbiztonság fenntartásának, megvédésének. Magyarországon mintegy kilencvenezer magánbiztonsági vállalkozó, biztonsági őr dolgozik; az ő eredményeik hozzájárulnak a javuló bűnügyi statisztikához, a javuló közbiztonsághoz, ezzel nagy terhet vesznek le az államról – fogalmazott a vezérőrnagy. Hozzátette: a közbátorság (a saját javaink megvédése, gondoskodás a saját biztonságunkról) egyre nagyobb szerepet kap. A konferencia résztvevőinek feladata, hogy megnézzük, más országokban milyen szabályozás mentén hajtják végre ezt a feladatot – fejezte be köszöntőjét Janza Frigyes.

A Rendészettudományi Kar történetéről, az új objektum előnyeiről, illetve a képzésről beszélt dr. habil. Boda József ny. nb. vezérőrnagy, a Rendészettudományi Kar (RTK) dékánja, majd a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszékről szólva így folytatta: „komoly támogatást kaptunk Janza tábornok úrtól, de kellett egy csapat is, amely ezt a tanszéket létrehozta. Elismerő szavakkal tudok csak nyilatkozni dr. Christián Lászlóról és munkatársairól”. A dékán hangsúlyozta, hogy az itt végzett hallgatók jól beváltak a munkahelyükön, majd a terveket felvázolva azt mondta, hogy szeretnék elindítani a magánbiztonsági mesterképzést, de ehhez szükség lenne még e területen tudományos fokozattal rendelkezőkre.

Mit jelent a rendészet, a rendészettudomány, a rendőri munka, és mi a magánbiztonság és az önkormányzati rendészet szerepe mindebben? – tette föl a kérdést dr. Christián László r. ezredes, tanszékvezető egyetemi docens. Erre remélhetőleg ma választ kapunk – mondta, majd hozzátette, hogy a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Kutatócsoport egyéves kutatási tevékenysége jelentősen hozzájárult az alapfogalmak tisztázásához, az alapok lerakásához. Még nincs vége a munkának – fogalmazott Christián László és megköszönte Janza Frigyesnek, illetve az RTK vezetésének, hogy olyan külföldi vendégeket hívhattak meg, akik a világ élvonalába tartoznak. A tanszékvezető az eredményekről szólva elmondta: őszre elkészül egy biztonsági vezetői kézikönyv, és a Magyar Rendészetnek megjelenik egy magánbiztonsági tematikus száma.

Dr. Andrej Sotlar dékán (University of Maribor, Faculty of Criminal Justice and Security) és Christián László a magánbiztonság szlovéniai és hazai szabályozását hasonlította össze.  A többi között szóltak arról, hogy Magyarországon a 90-es évek első fele az „alacsonyan függő gyümölcsök korának” nevezhető, mert a szabályozás szintjéből adódóan a magánbiztonsági cégeknek nagy mozgásterük volt. A magánbiztonság egyik Achilles-pontja az OKJ-s képzés, mert olykor nem zajlik le a 300 órás tanfolyam. Fontos lenne a kamara szerepének növelése (2012-től nem kötelező a tagság), a rendőrségnek pedig nem biztos, hogy kellő kapacitása van a szakmai felügyeletre. Szlovéniában mintegy negyedszázada született meg az első magánbiztonsági törvény, és 2007-től kötelező a kamarai tagság, 2003-tól erős a belügyminisztériumi ellenőrzés. Szlovéniában 6000, Magyarországon 90.000 személy- és vagyonőr dolgozik.

Prof. Mahesh K. Nalla (Michigan State University, School of Criminal Justice) úgy fogalmazott, hogy világszerte egyre növekszik a magánbiztonság szerepe, Indiában például minden rendőrre 6–7 biztonsági őr jut. A rendőr és a biztonsági őr bizonyos szempontból megfeleltethetők egymásnak. Ha a rendőrségre gondolunk, mindig is az állami rendőrség jut eszünkbe. A 60-as években a polgárjogi mozgalmak életre hívták a rendőrség menedzseri szemléletű vezetését: elkezdték értékelni a munkát. Az 1980-as évek Reagan-érája újabb változást hozott: a liberális gondolkodás szerint a rendőrség elvégzi a saját dolgát, de az embereknek is el kell végezniük a magukét a saját biztonságukért. Az egyik lehetséges irány: a közösségi rendőrség (vagyis a polgárőrség), illetve a magántulajdon saját magunk által való megvédése. A professzor kiemelte, hogy fontos tényező a professzionizmus, a hatékonyság és az igazságosság – ezek a tulajdonságok azok, amelyek láttán a polgárok bíznak a biztonsági őrben.

Dr. Mészáros Bence r. ezredes, tanszékvezető egyetemi docens, az RTK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese a magánnyomozás adatvédelmi problémáiról tartott előadást, hangsúlyozva, hogy a magánnyomozás atipikus adatkezelési tevékenység, rengeteg kérdést vet fel. A konferencián szó esett a szlovákiai, az ausztriai és természetesen a hazai tapasztalatokról.

Szöveg: Suba László

Fotó: Bodó Pál