NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Fülöp-szigeteki vámdelegáció látogatása az NKE-n

 

Isidro S. Lapena tábornok, a Fülöp-szigetek Vámigazgatásának főparancsnoka, John M. Simon, a vámigazgatás Nemzetközi Irodájának vezetője és Gladys F. Rosales, a főparancsnoki kabinet helyettes vezetője július 2–4. között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett.

Ahogy az dr. Bencze József, a fülöp-szigeteki magyar nagykövet tájékoztatásából kiderült, a múlt év októberében kinevezett főparancsnok tervei közt egy professzionális vámiskola/vámakadémia, illetve kutya- és kutyavezető képző intézmény létrehozása is szerepel. A nagykövet javaslatára vették fel a kapcsolatot a magyar bevételi hatósággal, hogy megismerhessék a hazai vámképzés belső szakmai – a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetében folyó – és a felsőfokú – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó – képzés módszereit.

A hivatalos program első napján – több szakmailag kiemelt jelentőségű előadás mellett –megismerhették a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán folyó vám- és pénzügyőri, adó- és pénzügyi nyomozói alapképzési szakirányok, a rendészeti vezető mesterképzési szak és a doktori képzés legfontosabb jellemzőit, a Vám- és Pénzügyőri Tanszék vezetője, dr. Szabó Andrea pénzügyőr ezredes, tanszékvezető egyetemi docens prezentációjából.

A második napon a delegáció meghívást kapott az egyetemi campus megtekintésére, ahol dr. Mészáros Bence rendőr ezredes, az RTK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese ismertette a rendészettudományi doktori képzés részleteit, dr. Hautzinger Zoltán, az RTK oktatási dékánhelyettese bemutatta a Ludovika Campus legfontosabb épületeit, így az Oktatási Központot, a Sportarénát, a Rendészeti Kollégiumot és a Speciális Oktatási Épületet.

Az Egyetem Speciális Oktatási Épületében a vendégek dr. Angyal Miklós rendőr ezredes vezetésével megtekinthették a kriminalisztikai képzésnek helyet adó gyakorlati laborokat, kihallgatóhelyiségeket és a gyakorlati felkészítést segítő szituációs termeket.

A delegáció tagjai egy olyan képzési struktúrát ismerhettek meg – annak horizontális és vertikális sokszínűségével –, amely hazájukban egyelőre nem létezik, de az itt tapasztaltak alapjául szolgálhatnak a fülöp-szigeteki rendészeti, ezen belül a vámfelsőoktatás kialakítására.