NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

VIII. Országos Balesethelyszínelő Verseny

A közlekedésrendészeti szolgálati ág, állományának, évente több szakmai megmérettetést is szervez. Az idén, az immár nyolcadik, a Nógrád MRFK szervezésében, a három napos országos balesethelyszínelő verseny, Hollókőn és Szécsényben zajlott. 

A közlekedésrendészeti szolgálati ág saját állományának évente több szakmai megmérettetést is szervez. Ezek közül az egyik legrangosabb, a balesethelyszínelők szakmai versenye. Az immáron nyolcadik alkalommal, 2018. szeptember 18. és szeptember 20. között  megrendezett  három napos vetélkedésre idén a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében került sor Hollókőn és Szécsényben.

A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök közlekedésrendészeti ismereteinek bővítésére, vezetéstechnikai tudásának javítására. Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottságának felkérésére megszervezett verseny fő célja a baleseti helyszínelők szakmai ismereteinek bővítése, a kreatív feladatmegoldás fejlesztése és a szakemberek közötti tapasztalatcsere volt.

A versenyen hagyományosan  az egyes megyékben megrendezett helyi versenyek nyertes csapatai vettek részt. Így összesen 19 megye és a Budapesti Rendőr-főkapitányság két-két fős csapata mérhette össze tudását. Az összetett feladatok között szerepelt egy-egy beállított baleseti helyszín pontos dokumentálása, KRESZ és szakmai tesztlapok kitöltése, gokart pályán megrendezett vezetéstechnikai feladat megoldása, továbbá a Magyar Vöröskereszt segítségével lebonyolított elsősegélynyújtó versenyszámok teljesítése. A versenyszámok lebonyolítására Szécsényben, többek között a turisztikai látványosságként is elismert Forgách-kastély előtti téren került sor. 

A verseny színvonalának emelése érdekében – karunk közbiztonsági tanszéke és az ORFK Közlekedésrendészete közötti hagyományosan kiváló együttműködés keretében – versenybíróként oktatóink is részt vettek.

Hollókőn a Castellum Hotelben 2018. szeptember 20-án megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen Dr. Nagy László rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, és Jámbor István rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály Közlekedésrendészeti Szakirányító Osztály vezetője mellett Dr. Major Róbert r. ezredes tanszékvezető egyetemi docens, és Mészáros Gábor r. alezredes tanársegéd is gratulálhatott a győzteseknek és értékelhette a verseny tapasztalatait.

Szöveg: Dr. Major Róbert rendőr ezredes

Foto: Sulyok Gábor