Fókuszban a körzeti megbízott

Kiváló hangulatú tudományos diákköri kerekasztal beszélgetést szervezett a Közbiztonsági Tanszék mellett működő Közbiztonsági Tudományos Diákkör a körzeti megbízottak lakossági szolgálata témájában.

A meghívott előadó Tomis Károly rendőr főtörzszászlós volt, a zuglói rendőrkapitányság körzeti megbízottja. Sokan úgy ismerik őt, mint „plakátzsarut”, mivel az országban elsőként ő  volt az, aki az utcákon, nyilvános helyeken elhelyezett plakátokkal „hirdette” magát és a rendőrség szolgáltatásait. Mostanra a plakátozásból mintaértékű rendészeti együttműködési modell alakult ki, melynek állami, önkormányzati és civil szereplőit ugyanaz a cél motiválja: a helyi lakosok életminőségének, biztonságának javítása. Ebben az együttműködési rendszerben a körzeti megbízott több mint rendőr, mert nem kerülik el a figyelmét azok a problémák, amelyek ugyan nem rendőrségi ügyek, de megoldásuk szükséges az emberek nyugodt, kiegyensúlyozott életéhez. Így bárki, bármilyen ügyben keresheti a helyi rendőrt.

A jó hangulatot az biztosította, hogy az előadó mindezt élményszerűen, színesen mutatta be. „Jó volt látni, hogy a 25 év szolgálat után is töretlenül lelkesedik a hivatásáért. Ez a szakmaszeretet álljon példaként hallgatóink előtt is!” – Hangsúlyozta Dr. Tihanyi Miklós r. őrnagy a Közbiztonsági tanszék – témáért felelős – oktatója, aki egyben az est moderátora is volt.

„A Közbiztonsági Tanszék hallgatói rendszeresen kérik a tanszék munkatársainak segítségét beszélgetések megszervezéséhez, az általuk tanult szakmai elméleti és gyakorlati tananyag mélyebb feldolgozására, részletesebb elemzésére, testközeli megismerésére.” – tette hozzá Dr. Major Róbert r. ezredes a Közbiztonsági Tanszék vezetője.

Szöveg: Tihanyi Miklós rendőr őrnagy

Fotó: Felföldi Péter