NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Járművek sebessége és a közlekedési balesetek összefüggése

A rendezvényen egymást követték a közlekedésszakmai szempontból érdekes és hasznos előadások, amelyek nagyon sok új információval szolgálhattak a közönségnek és az előadóknak egyaránt, és kiváló talaja volt a közös gondolkozásnak, valamint a közlekedésbiztonsággal foglalkozók álláspontjainak ismertetésének.

A konferencia előadói voltak: Holló Péter a Közlekedéstudományi Intézet kutató professzora, Óberling József r. ezredes az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője. Dr. Melegh Gábor igazságügyi gépjárműszakértő, egyetemi docens a BME Gépjárműtechnológia Tanszékről, Dr. Valkó Gábor a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője, Dr. Czencz Zoltán ügyész a Pest Megyei Főügyészségről, Dr. Fülöp Ágnes bírónő, a Fővárosi Ítélőtábla bírája, Mészáros Gábor r. alezredes tanársegéd a Közbiztonsági Tanszék képviseletében, illetve Dr. Major Róbert r.ezredes PhD. egyetemi docens, a Közbiztonsági Tanszék tanszékvezetője.

A külföldi előadók; Holubiczky Vince r. százados Szlovákiából, a Pozsonyi Rendőrakadémia oktatója, Kepe Manfréd Szlovéniából, a Lendvai Rendőrkapitányságról.

Az előadók mindegyike más irányból közelítette meg a balesetmegelőzés feladatkörét, műszaki, jogi, rendészeti és statisztikai megközelítéseket is megismerhetett a hallgatóság. A színes előadásokon és környező országok példáján keresztül nyilvánvalóvá vált, hogy az útjainkon bonyolódó közlekedés kockázatainak csökkentése mindenki számára egyaránt fontos. Hangsúlyos üzenet volt továbbá, hogy e tanácskozáson kívül is mindenkinek egyaránt fontos; lehetőleg minél kevesebb baleset történjen. A közlekedés az a területe az életnek, ahol mások egészségére és épségére mindenkinek nagy ráhatása van, emiatt pedig különösen fontos a felelősségteljes hozzáállás. Mindenkit hazavárnak, illetve mindenki biztonságban szeretne eljutni a céljához, így a társadalom szemléletformálása is egy fontos feladat a balesetmegelőzés területén.

 

Szöveg: Felföldi Péter

Fotó: Gájer Judit