NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Új projekt indult a Rendészettudományi Karon

A karunkon zajlott a napokban a Nemzetközi és Európai Rendészeti Tanszék szervezésében a „A rasszizmus, az idegengyűlölet és az intolerancia egyéb formáinak megelőzése és leküzdése” elnevezésű pályázat nyitó rendezvénye. 

2019. január 16. és 18. között került sor a Nemzetközi és Európai Rendészeti Tanszék szervezésében a HORIZON 2020-hoz kapcsolódó – REC Programme 2014–2020 – „A rasszizmus, az idegengyűlölet és az intolerancia egyéb formáinak megelőzése és leküzdése” („Prevent and combat racism, xenophobia and other forms of intolerance”) pályázat nyitó rendezvényére (kick off meeting) a Rendészettudományi Karon. 

A „Támogatás és tanácsadás a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak az egészségügyi rendszeren keresztül” („Support and advice through health system for hate crimes victims”) címen az Európai Bizottsághoz 2017 novemberében benyújtott SHELTER (Menedék) projekt fő pályázója a spanyolországi University of Castilia – La Mancha (UCLM) volt. A partnerek között még két egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a University of Cyprus, valamint négy  civil szervezet Asociacion Socio Educativa llere (Spanyolország), AEQUITAS (Ciprus), The People for Change Foundation (Málta) és a Szubjektív Értékek Alapítvány szerepelt. A kétéves időtartamra (2018. december 1. – 2020. november 30.) tervezett pályázat 2018 májusában nyertesnek bizonyult. Ezt követően, 2018 júliusában került sor a konzorciumi szerződés aláírására.

A benyújtott projekt-terv fókuszában a gyűlölet bűncselekmények áldozatai helyzetének bemutatása szerepel, különösen az egészségügyi rendszerben (orvostanhallgatók, betegápolók, nővérek, orvosok) és a rendőrség munkájában. Ehhez kapcsolódóan terveztük a felmérést és a kutatást, valamint a képzést a rendvédelmi és a kórházi alkalmazottak és az egyetemi hallgatók részére. Célunk, egyben vállalásunk az Európai Unióban is használható közös modul elkészítése, szakmai kiadványok készítése, munkacsoportok, rendezvények, ágazatközi találkozók szervezése, megtartása, valamint egy Nemzetközi Egészségügyi Hálózat létrehozása a témához kapcsolódó nyilvánosság figyelmének növelésére.

A kétnapos projektindító megbeszélésen, Hautzinger Zoltán dékánhelyettes köszöntője és a kölcsönös bemutatkozás, illetve ismerkedés után, a pályázat koordinátora, Juan Antonio Flores Martos (UCLM) részletesen tájékoztatta a megjelent partnereket: César Arroyo López, Roberto Moreno Lópezt (UCLM); Marija Pokost, (Asociacion Socio Educativa); Fabienne Baidert (University of Cyprus); Andreas Andreout (AEQUITAS, Ciprus); Jean-Pierre Gaucit (The People for Change Foundation, Málta); Takács Borbálát és Lőrincz Marcellt (Szubjektív Értékek Alapítvány); valamint Kozáry Andrea projektvezetőt, Nagy Judit tanszékvezetőt, Nagy Nikolett RDI hallgatót, Fehér Melindát és Lalák Pétert (NKE) a következő időszak tennivalóiról.

Megbeszéltük, illetve alaposan megvitattuk és tisztáztuk a pályázattal kapcsolatos feladatokat, megtárgyaltuk a további lépéseket és prioritásokat. Havonta skype megbeszéléseket fogunk tartani. Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően minden változásról tájékoztatjuk egymást és feljegyzést készítünk az elvégzett munkáról. Megállapodtunk abban, hogy a következő projekttalálkozót 2019 szeptemberében, Cipruson tartjuk.

Szöveg: Kozáry Andrea, Deák József

Fotó: Bodó Pál  


Címkék: hírek 2019 projekt