NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Új szakirányú továbbképzés az RTK-n

Rendvédelmi szervező szakirányú továbbképzési szak indult százharmincöt fővel az NKE Rendészettudományi Karán. Az Országos Rendőrfőkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Büntetés-végrehajtás és az Országgyűlési Őrség kezdeményezésére létrejövő képzés tanévnyitóját február 8-án tartották.

Ruzsonyi Péter dékán köszöntőjében felidézte, hogy a nyolcvanas évek közepén, polgári egyetemen szerzett diplomájával ő is részt vett a Rendőrtiszti Főiskolán egy hasonló továbbképzésen. Hozzátette, hogy az ott szerzett diplomájának az értéke semmiben nem maradt el a nappali képzésen szerzett oklevéltől. „A most induló továbbképzési szak is komoly elvárásokat fogalmaz meg a hallgatók számára”- fogalmazott.

Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy hosszú évek óta szorgalmazta, hogy a civil diplomások továbbképzése a rendészeti szakközépiskolákból kerüljön vissza a Rendészettudományi Karra. A hallgatókhoz szólva hangsúlyozta, hogy a szervezetbe kívülről érkezők újszerű meglátásaikkal sokat tudnak tenni a rendészet fejlődéséért. Szerinte fontos pillérét alkotják a tisztutánpótlásnak azok, akik a középiskolából közvetlenül jelentkeznek tisztképzésre. Hangsúlyozta, hogy a rendőrtiszt feladata a bűnmegelőzés, amelynek vannak konkrét eredményei is a lakossági visszajelzések alapján. A polgárok az állami szervezetek közül a rendőrségben különösen bíznak, amely Janza Frigyes szerint köszönhető a tisztek példamutatásának, az egyenruhaviselésre vonatkozó és az alaki előírások betartásának is. „A frontvonalon nap mint nap helytállókból ered a társadalmi megbecsülés”- tette hozzá.

A rendezvényen Balla József r. ezredes, szakirány felelős megköszönte Németh József r. ezredes szakalapító precíz, körültekintő munkáját, majd részleteiben is ismertette a képzés tartalmát. Az ünnepségen részt vett a többi között Dsupin Ottó r. dandártábornok, az ORFK Rendőrségi Oktatási- és Kiképző Központ igazgatója, Horváth László ogy. ezredes, az Országgyűlési Őrség parancsnokhelyettese és Molnár Zsolt ogy. ezredes, az OGYŐ Taktikai támogató főosztályvezetője.

A képzésre a Rendőrség, a Katasztrófavédelem és a Büntetés-végrehajtási Szervezet állományában tiszti beosztásban lévő, vagy tiszti beosztásba tervezett, felsőfokú végzettséggel rendelkezők, de felsőfokú rendészeti szakképzettséggel nem rendelkezők is jelentkezhetnek. A képzettség megszerzését követően a végzettek a szolgálati helyeiken alkalmasak hatósági jogalkalmazói, valamint beosztott vezetői, irányítói feladatok ellátására.

 

Szöveg: Deák József

Fotó: Bodó Pál