Pénzügyőr szakmatörténeti megemlékezés a Farkasréti temetőben

2019. március 25-én a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum munkatársa Turi Zsolt pénzügyőr őrnagy úr, bensőséges megemlékezést szervezett Bittermann Béla születésének 140. évfordulója alkalmából.

Nevezett a magyar pénzügyigazgatás egyik kiemelkedő alakja, meghatározó egyénisége volt. A Magyar Királyi Pénzügyőrség testületének tagjaként szakmai munkássága és kulturális területen végzett tevékenysége példaértékű.

A múzeum munkatársa, Turi Zsolt pénzügyőr őrnagy által szervezett rendezvényen megjelent dr. Balogh György ny. pénzügyőr altábornagy, a Vám- és Pénzügyőrség egykori parancsnoka. Továbbá a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum munkatársai, Dvorszky Anikó és Szakács Tamás, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugdíjasainak Országos Szövetségének tagjai közül többek között Bogsützné Gados Júlia, Bozányné Nemes Rita, Kardics Antal. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának képviseletében az elsőéves pénzügyőr tisztjelölt hallgatók, Szendi Antal pénzügyőr ezredes és Szabó Andrea pénzügyőr ezredes, tanszékvezető kíséretében.

Mint Turi Zsolt a megemlékezésen elmondta, bő egy éve elhatározta, hogy méltó emléket állít Bittermann Bélának és róla, kötet összeállításába kezdett. Ez a munka nem egyszerűen a Magyar Királyi Pénzügyőrségi Múzeum alapításáról és alapítójáról szól, hanem bepillantást ad a 20. századi középosztály budapesti életébe.

Bittermann Béla elnöke volt a Budapesti Pénzügyőrök Társaskörének, a Magyar Királyi Pénzügyőrség Országos Segélyegyesületének, valamint a Mátyás-utcai pénzügyőri laktanya parancsnoka. Közreműködésével valósult meg a Mátyás utcai pénzügyőri laktanyában, az első világháborúban hősi halált halt 236 pénzügyőr nevét megörökítő emléktábla felállítása, 1926-ban, valamint tevékenyen részt vett a Hévízfürdőn létesített pénzügyőrségi üdülő létrehozásában 1927–28-ban. Emellett létrehozta a Magyar Királyi Pénzügyőrök Vívókörét, valamint alapítója a Magyar Királyi Pénzügyőrségi Múzeumnak, mely 1930. október 4-én nyílt meg a Fiumei úti laktanyában. Az első helyen állt, az 1935-ös, a magyarországi pénzügyőri tisztviselőket rangsoroló jegyzékben. Több éven keresztül az oktatás, a pénzügyőrök képzése terén is tevékenykedett, a magyar királyi pénzügyőri újonctanfolyamok ellenőrzője volt. A pénzügyminiszter Bittermann Bélát saját kérelmére, 1935. március végével helyezte nyugállományba, 1957. december 1-én hunyt el.

A pénzügyőr tisztjelölt hallgatók önkéntes részvétele a megemlékezésen nagyra értékelendő, mivel a múlt, és a neves elődök tisztelete hozzásegíti őket a jelen jobb megértéséhez.

Szöveg: Szabó Andrea, Szendi Antal, Deák József

Fotó: Turi Ádám