Gyakorlat a lőtéren

Április közepén karunk Rendészet Igazgatási Közrendvédelmi szakirányos másodéves rendőr tisztjelöltjei csapatszolgálati gyakorlaton vettek részt az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjának Nagytétényi lőterén.

A gyakorlatot Gál Erika, Papp Dávid, és Fórizs Sándor rendőr őrnagyok, a Közbiztonsági tanszék oktatói vezették, megismertetve a hallgatókat a kutatás és a zárás taktikai eljárás alkalmazási lehetőségeivel. A szakasz minden tagja kipróbálta magát az adott feladat vezetői pozíciójában is, így közelebbről belelátva a parancsnoki munka sajátosságaiba.

A zárást szakasz- és rajszinten gyakorolták, az oktatók által teremtett életszerű, zavaró tényezők közt. Ezután a személy- és tárgykutatás következett. A hallgatók láncot alkotva fésülték, fésültették át a kijelölt területet az elrejtőzött személyek felkutatására, majd következett a megtaláltak ruházatának átvizsgálása és meghallgatásuk. Mivel a keresett tárgyakat nem találták meg a ruházatátvizsgáláskor, és a helyszíni meghallgatás sem vezetett eredményre, ezért tárgykutatással folytatódott a gyakorlat az adott területen, ami rövid időn belül sikerrel zárult.

Dr. Gál Erika r. őrnagy összegezve a gyakorlat tapasztalatait kiemelte; a foglalkozás kellemes hangulatban és fegyelmezetten zajlott, a hallgatók remekül érezték magukat, a közös feladatvégrehajtás pedig tovább erősítette a csapatszellemet.

A rendészeti felsőoktatás sajátossága, hogy a magas szintű elméleti ismeretek elsajátítása mellett szükség van a gyakorlati fogások megismerésére és begyakorlására is, hogy a végzettek feladataikat maradéktalanul el tudják látni – tette hozzá Dr. Major Róbert r. ezredes, a Közbiztonsági tanszékvezető.

Szöveg: ifj Fórizs Sándor, Deák József

Fotó: ifj Fórizs Sándor