Közlekedési kultúra napja egyetemünkön

Immár 5 éves a „A közlekedési kultúra napja”. Közbiztonsági tanszékünk az idei programsorozathoz kapcsolódva „Töréspont” címmel szervezett közlekedésbiztonsági előadássort. Ezt, a „Feltöltve” című dal és a hozzá kapcsolódó videoklip bemutatása zárta.

„Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja!”  A közlekedési kultúra ugyanis létező fogalom, amelynek kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy. Ennek felismerése vezetett oda, hogy a szaktárca és társszervezetei a civilekkel karöltve 2015. május 11-én kezdeményezték „A közlekedési kultúra napja” című esemény megtartását. Az immáron hagyományos rendezvénysorozaton a közlekedésbiztonság, a közlekedési kultúra ügye iránt elkötelezett partnerszervezetek az ország különböző pontjain értékteremtő rendezvényeket tartottak május 11. napjához kapcsolódóan is. (Részletek: http://www.akozlekedesikulturanapja.hu/)

Az egyedülálló balesetmegelőzési, a középiskolás korosztályt, valamint a fiatal járművezetőket megcélzó program, az Egyesült Királyság és Németország után Magyarországon Hajdú-Bihar megyében indult el elsőként 2013-ban.

A projekt hazai neve: „TörésPont”, mottója: „A baleseteket emberek okozzák.” A program, nálunk a fiatal járművezetők és az autóban utazó fiatalok felé irányul. A módszer lényege szerint, az érzelmi hatás fokozására, az előadók előadásukat személyes történetekkel, baleseti képekkel, videókkal egészítik ki, erős érzelmeket ébresztve a fiatalokban.

Karunk Közbiztonsági tanszéke az idei programsorozathoz kapcsolódva május 10-én, szintén „Töréspont” címmel szervezett közlekedésbiztonsági előadáscsokrot, egyetemünk hallgatóinak, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a Debreceni Törvényszék, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Mentőszolgálat Debreceni Mentőállomása együttműködésével. Az előadásokban Suba István r. százados, a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára, Hadházi Dániel tű. őrmester a Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltója, Horváth István a Debreceni Mentőállomás mentőápolója és Dr. Tóth Ildikó a Hajdúböszörményi Járási Bíróság elnöke a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a bíróság szemszögéből mutatták be és szemléltették képekkel a halálos közúti közlekedési baleseteket, azok hátterét.

Közbiztonsági tanszékünk és az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottság kiváló együttműködésének bizonyítékaként a rendezvényen előadták a „Feltöltve” című dalt és a hozzá kapcsolódó videoklipet. Ezek az ittas vezetés visszaszorításáért az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Heinken Hungária és az Intim Torna Illegál zenekar összefogásában, a Készenléti Rendőrség Zenekara közreműködésével jöttek létre.

(A klipp megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=IK2O-my6Ikk)

A zenekar ezt követően rövid koncertet is adott hallgatóink nagy örömére, végezetül lehetőség volt beszélgetésre, fotózkodásra is.

A balesetmegelőzésben a fiatalok, a fiatal felnőttek megszólítása a legnehezebb feladat, ezért minden, a biztonságos közlekedési magatartás kialakítását célzó kezdeményezés támogatandó – hangsúlyozta a rendezvényt követően Dr. Major Róbert r. ezredes a Közbiztonsági tanszékvezető.

(http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/feltoltve#6)

Szöveg: Major Róbert, Deák József

Fotó: Almássy Aurél