Magyar sheriff Orlandoból az NKE-en

Az Egyesült Államok Florida államában lévő Orlando sheriff hivatalának magyar származású helyettese tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Kelemen János az 5 éves NKE SE Lövész és Tonfa Szakosztályának meghívására érkezett az intézménybe, ahol rendészeti ismereteiből és gyakorlati tudásából is ízelítőt adott a hallgatóknak.

Kovács Gábor oktatási rektorhelyettes, az NKE SE elnöke köszöntőjében arról beszélt: fontos cél és feladat az egyetemen a hivatalos oktatás és a sport összekapcsolása, melynek eredményeként érdekes emberek tudnak hasznos tapasztalatokat átadni a hallgatóknak. A dandártábornok azt is mondta: nem a magyar és amerikai rendőrség összehasonlítását, sokkal inkább az ismeretek bővítését tűzték ki célul.

A sheriff egy történelmi, tradicionális személy az amerikai igazságszolgáltatásban, aki egy egész megyével foglalkozik, és talán ami a legfontosabb: a nép választottja. Négy évre kap bizalmat a polgároktól, utána újraválasztható – mondta előadásában Kelemen János, aki az Orlando városában működő Orange megye sheriffjének a helyetteseként végzi munkáját. A „helyettes” ez esetben minden olyan személy, aki a megválasztott sheriff hivatalában szolgál. A rendőrség (police) fennhatósága egy adott városra terjed ki, a rendőrfőnököt a város polgármestere nevezi ki – talán ez az egyik leglényegesebb különbség a két szervezet között. A sheriff hivatala 10 százalékot kap a megye összes adóbevételéből, egy kezdő munkatárs havi ötezer dolláros fizetésének azonban ára van. Orlando ugyanis az ötödik legrosszabb helyezetben lévő város az USA-ban a gyilkosságok szempontjából. Nagyon nagy gondot okoz a drog, és azok a bandák, akik hozzák-viszik a kábítószert. Orlando 2600 seriffjének bőven ad munkát a bűnözés: 24 óra alatt hatszáz sheriff van szolgálatban, akik szükség esetén együttműködnek a szövetségi szervekkel, így az FBI-val és a CIA-vel is. Kelemen János azt mondta: van olyan napja, hogy háromszor is egyenruhát kell cserélnie, annyiszor keveredik tűzharcba a bűnözőkkel és szennyezi be felszerelését. A munkakörülmények kiválóak, a magyar sheriff modern autójában páncélszekrény őrzi a legmodernebb fegyvereket és 1500-2000 lőszert mindig hord magánál. Online, 5G-s zárt hálózaton működő fedélzeti számítógépén pedig az Egyesült Államok minden állampolgáráról juthat azonnali információhoz. Kelemen János az ottani kommandó, vagy ahogy a filmekből a magyar nézők is ismerhetik, a SWAT tagja. Napi 3-4 esethez kell kivonulniuk, de ők biztosítják Donald Trump amerikai elnököt is floridai látogatása során. Ezen felül ráadásul a napi sheriffi munka is állandó éberséget követel, hiszen az amerikai alkotmány értelmében mindenkinél lehet fegyver, a legtöbb embernél van is, amit nem feltétlenül védelemre használ. Aki mégis, az sokszor segít egy bűnöző elfogásában. A forgalomban lévő fegyverek mennyiségét jól érzékelteti, hogy a sheriffi hivatal gyakran tart ún. fegyvervisszavásárlási napokat, amelyeken nem firtatják egy pisztoly, vagy puska eredetét, a leadásért cserébe cipővásárlási utalványt adnak. Egy-egy ilyen alkalomkor napi 150-200 fegyvert szolgáltatnak be. Kelemen János beszélt arról a napjainkban elharapódzott szokásról, miszerint gyerekek játékfegyvereket fognak rendőrökre, aminek sokszor áldozatul esnek. Egy rendőr, vagy sheriff ugyanis nem mérlegelhet: ha élete kioltására irányuló cselekedettel találja szemben magát, azonnal lő, így az áldozatok többsége a 14-19 év közötti korosztályból kerül ki.

Orlandó sheriff hivatalának helyettese válaszolt a hallgatók kérdéseire is. Mint kiderült: aki a sheriffi hivatáson gondolkodik, komoly kiképzésekre, tanfolyamokra számítson. Hozzávetőleg ugyanis 3 évbe telik, míg valakiből sheriff lehet. Egy értelmi képességeket vizsgáló kemény teszt után következik az akadémiai kiképzés: 8 hónap alatt napi 12 órán át kell fizikai tréningeken. lövészeten, jogi képzésen, védelmi taktikai foglalkozásokon részt venni. A hallgatóknak kéthetente 100-150 kérdésből álló tesztet kell írni, javítási lehetőség az egész képzés ideje alatt mindössze egy alkalommal van. Az akadémia után újabb iskola jön, a sheriffeknek ugyanis a hivatal által preferált diplomát, például egészségügyi képesítést kell szerezni. A sheriffi hivatalhoz való felvétellel még mindig nem ér véget a tanulási folyamat: hat hónap, többnyire éjszakai műszak, egy mindent figyelő tréner mellett.

A munka érdekességei közé tartozik, hogy ha egy sheriff elfog egy bűnözőt, annak ügyét a bíróságig viszi. Emellett a nők pozitív megkülönböztetésben részesülnek egy kinevezés során, és egy sheriff soha nem hazudhat, ugyanis amennyiben hazugságon kapják, egy életre elbúcsúzhat ettől a hivatástól. Kelemen János zárásként azt is elmondta: Amerikában nagyon jó a magyar rendőrség megítélése, az ottani versenyeken kiválóan szerepelnek a magyarok, ami öregbíti a testület hírnevét.

Az orlandoi sheriff helyettesével a Bonum Publicum magazin júliusi számában olvashatnak exkluzív interjút.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes