Sikeres szereplés a Rendőrségi Judo EB-n

Győrött rendezték meg a XV. Rendőr Európa Bajnokságot, amelyen három RTK-s hallgató is indult, Huszárné Soós Rita Terézia pedig versenybíróként is képviselhette az NKE RTK Testnevelési és Küzdősportok Tanszékét, illetve az NKE SE judo szakosztályát.

A 16 ország részvételével három napon át folyó küzdelmekben láthattunk sok korábbi válogatott sportolót, valamint szinte minden súlycsoportban feltűnt egy-két jelenleg is az élsportban versenyző judoka.  A május 8-12. közötti esemény mérkőzései nagyon magas színvonalúak voltak, gyönyörűen kivitelezett technikák, taktikusan felépített küzdelmek, igazi nagy „csaták” szemtanúi voltunk.

Az első versenynapon az 57 kg-ban Vörös Seron a NKE adó- és pénzügyi nyomozói szak, másodéves hallgatója lépett szőnyegre. A sorsolást követően látható volt, hogy ez az egyik legerősebb súlycsoport a nőknél. Seron első mérkőzésén a német Beismidt Inezzel kezdet, aki egy héttel korábban Szarajevóban Európa kupa győztes volt. Versenyzőnk nagyon harciasan lépet tatamira, nem adta könnyen a győzelmet a német hölgynek, de sajnos a papírforma beigazolódott és Seron vereséget szenvedett. Beismidt a döntőig menetelt, így nem volt kérdéses, hogy a vigaszágon lehet majd bizonyítani. A szlovák Hladova legyőzése után a bronzmérkőzésen az orosz Marchenkova következett. Az orosz csapat kiválósága a mérkőzés első szakaszában ugyan uralta a küzdelmet, azonban Seron egy kiválóan elkapott pillanatban visszatámadásból ippon értékű dobást tudott végrehajtani, így megszerezte a bronzérmet. Az eredmény rangját tovább növeli az a tudat, hogy a súlycsoportot a februári Sofia Open aranyérmese, a német Coban Sappho nyerte.

A második napon a nagyobb súlycsoportok mérkőzései kerültek megrendezésre, az NKE  férfi versenyzői is ekkor léptek tatamira, mindketten a 90 kilogramm alattiak súlycsoportjában. A nem túl kedvező sorsolás okán, Pryma Attila bemérkőzőként kezdett a későbbi győztes Albenque Brice-al. A rendkívül erős, ugyanakkor technikás franciát nem tudta megállítani, így a vigaszágra került. Ott magabiztos küzdelemben ipponnal legyőzte a görög Gkavost. A román Bodirlau Gheorghe következett, aki a mai napon jobbnak bizonyult, így Attila legyőzése után a dobogó legaljára is felállhatott.

A súlycsoport másik magyar indulója Nerpel Richárd harmadéves bűnügyi nyomozó szakos hallgatója volt, akire Fortuna picit rámosolygott a sorsolásnál, de természetesen a szerencse nagyon kevés, az adott lehetőségekkel élni is tudni kell. Nyolc közé jutásért nem állt ki izlandi ellenfele, így az orosz Amirmetov Rustammal való mérkőzése következett a négy közé jutásért. Nagyon kiélezett akciók sorát láthattuk a mérkőzésen, mindkét versenyző több szituációban is hajszálra volt a pontot érő akció elérésétől, de végül az orosz judosnak sikerült pontot szereznie, és ezzel a mérkőzést megnyernie. Visszamérkőzésen a szlovák Farkas Lukas-t, majd a svájci Egger Mivhat sikerült legyőznie.  Ezt követte a bronzmérkőzés, ahol a jelenleg élsportoló, Európa kupák és Európa Openek rendszeres indulójával, Knapek Radimmal kellett összemérnie tudását. A nézők számára is izzasztó mérkőzésen, 7 pontos akciót követően, taktikus versenyzéssel az előnyt megtartva megnyerte a találkozót, ezzel a bronzérmet. Munkája eredményét tovább növeli, hogy végzős hallgató, akinek éppen vizsgaidőszaka van, így párhuzamosan készült vizsgáira, diploma védésére, államvizsgáira a sport mellett.

A harmadik napon tovább folytatódtak a küzdelmek a győri Olimpiai Sportparkban, immáron a csapatversenyek összecsapásaival. Első találkozóra a nagyon erős orosz válogatottal került szembe a magyar csapat. A 4 küzdelemig tartó párharcban az oroszok nyertek, azonban meg kell említenem, hogy Nerpel Richárd az egyéni küzdelmekben alulmaradt az orosz Amirmetov-val szemben, azonban a záró napon sikerült revansot vennie, és legyőzte ellenfelét. A fehéroroszok legyőzése után a harmadik helyért vívott csatában a magyarok alulmaradtak a franciákkal szemben, így mieinknek ötödikek lettek.

Köszönöm a sok szép pillanatot, szívből gratulálok az elért eredményekhez!

További sikereket kívánok!

Szöveg: Huszárné Soós Rita Terézia és Deák József

Fotó: Huszárné Soós Rita Terézia


Címkék: hírek sport 2019 judo