NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Könyvbemutató volt doktoranduszosok munkáiból

A Doktoranduszok Országos Szövetség (DOSZ) Alumni Osztálya tagjainak doktori munkáiból született meg az a válogatás kiadvány, amelynek immáron a negyedik kötetét mutatták be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A „Studia Doctorandorum Alumnae -Válogatás a DOSz Alumni Osztály tagjainak doktori munkáiból” című két kötetes kiadványban hat volt doktorandusz doktori disszertációjának monográfiája kapott helyet. A kötet alapító szerkesztője Szabó Csaba r. őrnagy, a Belügyminisztérium tanácsadója, a DOSZ Alumni Osztály elnöke. A szakember elmondta, hogy a szövetségük idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, így külön öröm, hogy egy olyan kötetet jelentethettek meg, amely mind tartalmában és formájában, mind pedig szerzőit tekintve is különleges értéket képvisel a tudományos műveket közreadó kötetek között.

Elhangzott, hogy az elmúlt négy évben összesen 24 doktori munkát adtak ki kötet formájában olyan szerzők tollából, akik sikeresen védték meg doktori értékezésüket. A Studia Doctorandorum Alumnae azzal a céllal jött létre 2016-ban, hogy azoknak az oktatóknak és kutatóknak is kiadják doktori disszertációjuk monografikus átdolgozását, akiknek nincs lehetőségük élni ezzel a lehetőséggel. Fő cél a tudománymetriai tevékenység előmozdítása, hatékonyságának növelése, valamint a tudományos láthatóság, kereshetőség és a hivatkozási lehetőség megteremtése volt.

A most bemutatott kiadványok közül az első kötet előszavát Dános Valér ny. r. vezérőrnagy, a Belügyminisztérium továbbképzési főtanácsadója, egyetemi magántanár, míg a másik kötet előszavát Turcsányi Károly ny. mk. ezredes, az NKE professzor emeritusa, az MTA doktora írta. A Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöksége részéről Pató Viktória elnökségi tag köszöntötte a megjelent vendégeket, majd a kötet szerzőinek munkásságát és a doktori disszertációkat mutatták be. A kötet szerzői: Buda Lorina, Ligetvári Krisztina és Nyeste Péter (NKE), Budai Gábor (Dunaújvárosi Egyetem), Késmárky-Galli Szilvia (Metropolitan Egyetem) és Raposa Bence (Pécsi Tudományegyetem).  

A könyvbemutató zenei betétjét Puskás Bernadett , a Zugló Filharmónia cselló szólamvezetője, Kiss Alexandra Enikő, a Zuglói Filharmónia volt szólamvezetője, a Nemzeti Filharmonikusok tagja és Puss Ferenc Gergely, a Zuglói Filharmónia koncertmestere szolgáltatta. Az elhangzott zeneművek között eredetileg is vonós trióra komponált alkotások és zenekari kompozíciók átiratai szerepeltek.

 

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: könyvbemutató DOSZ