Közös kihívások, intelligens megoldások a NAV konferenciáján

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által alkalmazott digitális megoldások, innovatív eszközök, amelyek a magánszemélyeket a vállalkozásaik adókötelezettségei teljesítésében segítik, nemcsak a magyar, hanem az uniós igazgatásban is élenjárónak tekinthetők”- fogalmazott Tamásné Czinege Csilla helyettes államtitkár a kétnapos nemzetközi szakmai és tudományos konferencián. Az eseményen a hazai vendégek mellett 11 külföldi ország és nemzetközi szervezet küldöttei is részt vettek.

„Az NKE Vám- és Pénzügyőri Tanszéke tudományos és nemzetközi téren is jelentős eredményeket mondhat magáénak”- fogalmazott köszöntőjében Kovács Gábor r. dandártábornok. Az intézmény oktatási rektorhelyettese kiemelte, hogy a tanszék munkatársai folyamatos kutatómunkát végeznek és számos alkalommal képviselték egyetemünket nemzetközi szinten is. A tanszék koordinálásával működik az a négy éves alapképzési szak, amely uniós szempontból is kompatibilis képzést biztosít a hallgatóknak.  

„Ez a konferencia egy mérvadó szakmai találkozó”- jegyezte meg a Pénzügyminisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Tamásné Czinege Csilla elmondta, hogy a NAV számára fontosak a nemzetközi kapcsolatok és kiemelt céljuk, hogy megtapasztalják más országok legjobb gyakorlatait, illetve ösztönözzék őket a legjobb magyar gyakorlatok figyelemmel kísérésére. „A stratégiai célunk a szolgáltatások bővítése, automatizálása és digitalizálása, illetve az adózói jogbővítés erősítése”- hangsúlyozta a szakember.

„A fenntarthatóságot biztosítva az adóhatóságoknak digitalizálni kell, hogy gyors és együttműködő adóbevallási környezetet tudjanak biztosítani”- emelte ki Frantisek Imrecze, az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) főtitkára, majd hozzátette, ez kihívást jelent az adóhatóságoknak. Kitért a digitális átállást célzó kezdeményezések ismertetésére, majd az adóhatóságok együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet. „A digitális reform folyamatos kihívást jelent az adóhatóság szakembereiknek”- állapította meg.

„Okos megoldások, digitális állam, e-kereskedelem, ezek mind nagyon fontos témák napjainkban”- hangsúlyozta a Vám Világszervezet (VVSZ) technikai tisztviselője. Tejo Kusuma szerint a legnagyobb kérdés, hogy a kormányzatok hogyan tudnak alkalmazkodni a folyamatosan változó környezethez. A szakember úgy látja, hogy a technológia fontos szerepet játszik az adó- és vámhatóságok hatékony működésében, ezért felelősségük is ennek megfelelni. „A technológia minket segít”- mondta.

A rendezvényen több szekcióban tanácskoztak a szakemberek. Szó volt például az információs technológia, a robotika és a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeiről a közigazgatásban, valamint a NAV informatikai fejlesztéseiről, amelyek az ügyfeleket és a hatóságot egyaránt szolgálják. Szó esett az intelligens határokról (smart borders), illetve a digitalizáció és az e-kereskedelem kérdéseiről, majd a résztvevők esettanulmányok segítségével ismerhették meg az írországi adó- és vámhatóság digitális átalakulásának folyamatát. Egy másik panelben a határokon átnyúló e-kereskedelem kérdéseit vitatták meg a résztvevők. Az előadók a nemzetközi e-kereskedelemről szólva bemutatták a magyar és a cseh vámhatóság eredményeit, és szóltak az e-kereskedelem bűnügyi vonatkozásairól is. Külön panelben vitatták meg a résztvevők a humánerőforrás- és szervezetfejlesztés aktualitásait, a kutatás-fejlesztés területén megmutatkozó közös kihívásokat és a tudomány támogatásával megvalósuló intelligens megoldások lehetőségeit.  

Szöveg: Fecser Zsuzsanna, Suba László

Fotó: Szilágyi Dénes