NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Karunkon egyedülálló kiber - és informatikai nyomozó képzés indul

A 2020/21-es tanévtől karunk alapképzésében elindul a kibernyomozó és az informatika nyomozó szakirány, a kibertérben elkövetett bűncselekmények, számítógépes bűncselekmények nyomozásával foglalkozó szakemberek oktatására, felkészítésére.

A XXI. század fejlődéséhez igazodó képzésnek jelenleg még csak alapszaka indul, de várhatóan hamarosan mesterképzésben is választható lesz. Ez évtől pedig már doktori program is kezdődött a modern technológiák kihívásának kutatására a rendészettudományi kar doktori iskolájában.

A kibernyomozó és informatika nyomozó szakirány létrehozása egy hosszas, jól átgondolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Országos Rendőr-Főkapitányság, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a polgári titkosszolgálatok közös szakmai munkájának eredménye.

A képzés fő célkitűzése a hagyományos bűncselekmények számítástechnika érintettségével összefüggő nyomozásának, továbbá a virtuális térben előforduló bűncselekmények, illetőleg a jövő technológiájának fel- és kihasználásával elkövetett bűncselekmények nyomozásának kriminálmetodikai szempontú oktatása.

A szakirányra történő felvétel a felvételi eljárás keretében történik. A jelentkezőnek a pszichológiai-, egészségügyi- és fizikai felvételi eljáráson kell megfelelniük, valamint a pályaorientációs elbeszélgetéssel egy időben, speciális alkalmassági vizsgán kell teljesíteniük. Az utóbbi részleteiről a felvi.hu-n tájékozódhatnak az érdeklődők.  A hallgatók nemcsak elméleti, hanem gyakorlati oktatást is kapnak, amely során megismerik az információs társadalom világát, elsajátítják a pénzügyi bűncselekmények nyomozását és a szervezett bűnözés sajátosságait a kibertérben. Gyakorlatban ismerik meg a kibernyomozó munkáját, feladatait, a kutatás, az elektronikus bizonyítékok felismerését, rögzítését.

Kiknek ajánljuk a kibernyomozó vagy informatika nyomozó szakirányt?

Elsősorban azoknak, akiket érdekel a rendőrség, a bűnügy és a jövőjüket ezen a területen képzelik el. Az egyéb szakirányokkal közös tantárgyakon felül egy érthető, jól hasznosítható tudást kapnak. Ez megismerteti a hallgatókat az informatika világával, a rosszindulatú felhasználókkal, a kibertámadások kiszűrésével, és a rendőrség bűnmegelőzési és bűnüldözési szerepét a kibertérben elkövetett bűncselekmények nyomozásában. Várjuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára, mint eterületen az ország egyetlen képzőhelyére azokat a 18. életévüket betöltött fiatalok és már a rendvédelem területén dolgozók jelentkezését, akik a érdeklődnek a virtuális világ kihívásai iránt!

Szöveg: Gyaraki Réka, Deák József

Kép: Illusztráció: https://birosag.hu/hirek/kategoria/magazin/kiberbunozes-es-virtualis-ter-veszelyei-interju-az-internet-vilagnapja