NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A Hszt. alapjogi korlátairól tanácskoztak

Decemberben, az emberi jogok világnapján, „A hivatásos állomány alapjogainak korlátozási lehetőségei magánjogi és közjogi megközelítésben (elmélet és gyakorlat összhangja)” címmel rendezett konferenciát karunk Közjogi és Rendészeti Jogi Tanszéke. A tudományos tanácskozás elsődleges célja volt, hogy a hivatásos szolgálati jogviszonyról szóló törvény (Hszt.) IV. fejezetében található alapjogi korlátozásokhoz kapcsolódó témaköröket több szempontból körüljárja.

A konferencia délelőtti előadásai a tárgykör elméleti, míg a délutáni referátumok a gyakorlati vetületeit mutatták be. A tanácskozás köszöntése során Pallo József bv ezredes, tudományos dékánhelyettes hangsúlyozta, hogy az alapjogok korlátozásával foglalkozó konferencia témája kellőképpen tudományos és szakmai is egyben. A jó konferencia záloga pedig egy mondatban összefoglalva: „Az emberi jogok garantálása nem más, mint a szeretet arca.

Patyi András tanszékvezető megnyitó beszédében kiemelte, hogy az alapjogintenzív rendészetben nagy súllyal szükséges a gyakorlati tapasztalatok elmélettel történő ütköztetése és egyeztetése, a modern alkotmányos jogrend uniós és magyarországi megvalósulásának vizsgálata. A hivatásos állomány alapjogkorlátozása kapcsán külön rámutatott a szükségességi-arányossági teszt kiemelt jelentőségére. 

A konferencia délelőtti szakaszában Chronowski Nóra, az alapjogi jogviszony és az alapjog-korlátozás általános elméleti kérdéseiről, Szilvásy György Péter a kérdéskör jogi szabályozásáról, Linder Viktória a nemzetközi vetületeiről, Buzás Gábor, a történeti vonatkozásairól, Hargitai Vera pedig a magánjogi kapcsolódásairól tartott előadást. Skorka Tamás – némiképp már kapcsolódva a délutáni referátumokhoz – a hivatásos jogviszonyban álló ún. katonák szabálysértési felelősségét mutatta be.

A délutáni részben a gyakorlati szakemberek referátumai hangzottak el. A Hszt. hatálya alá tartozó egyes szervek – több esetben vezető beosztású – munkatársai az alapjogi korlátozásokkal összefüggő, alapvetően munkajogi természetű tapasztalatokról számoltak be. E körben a Belügyminisztérium részéről az összeférhetetlenség szabályozásáról, a Nemzeti Védelmi Szolgálat részéről pedig a kifogástalan életvitel ellenőrzésének aktuális kérdéseiről hangzott el előadás. Az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága munkatársai elsősorban a fegyelmi eljárásokban felmerült kérdéseket világították meg. A konferencia zárásaként két polgári nemzetbiztonsági szolgálatnál dolgozó kolléga előadásai hangzottak el. 

A tudományos rendezvényen számos érdeklődő vett részt mind az elméleti, mind a gyakorlati szféra képviselői közül. A tanácskozás mindkét oldal szakembereinek jelentős információszerzési és kapcsolatépítési alkalmat is biztosított.

A konferenciáról részletes beszámoló a közeljövőben a Magyar Rendészet c. egyetemi folyóirat hasábjain jelenik meg.

Szöveg: Szilvásy György, Deák József

Fotó: Bodó Pál