NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A Rendészettudományi Doktori Iskola első műhelyvitája

Jelentős mérföldkőhöz érkezett, az akkreditáció előtt álló Rendészettudományi Doktori Iskola. Megrendezhette első sikeres műhelyvitáját első doktorjelöltje, Kui László c. rendőr alezredes határrendészeti témájú dolgozatából: „A magyar határőrizet technikai generációváltásai és lehetséges fejlesztési irányok” címmel. Témavezetői: Fórizs Sándor ny. r. dandártábornok, és Zsigovits László ny. r. ezredes.

A Rendészettudományi Doktori Iskola (RDI) vezetője, Kerezsi Klára bevezető köszöntőjében elmondta, hogy a doktori iskola, jelentős mérföldkőhöz érkezett, az első műhelyvita megrendezésével. Kiemelte milyen nagy öröm, hogy rendkívül sok érdeklődő jelent meg e jeles eseményre. Elmondta, hogy a Rendészettudományi Doktori Iskola akkreditáció előtt áll, ezért is nagyon fontos esemény a mai, hogy az iskolából az első hallgató már eljutott a doktori fokozatszerzési eljárás előszobájába, a műhelyvita megtartásához. Jó munkát kívánva kérte a résztvevőket, hogy segítsék a jelöltet egy minőségi doktori dolgozat elkészítéséhez.

A műhelyvitát vezető Fórizs Sándor ny. r. dandártábornok elnök megállapította, hogy a jelölt tanulmányi és tudományos kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett. Publikációs tevékenysége (37 publikáció, közte idegen nyelvű, és nemzetközi is) elérte azt a szintet, amely lehetővé tette a műhelyvita lefolytatását. Majd ismertette a műhelyvita célját és kérte a hozzászólókat, hogy véleménynyilvánításuk során foglaljanak állást a disszertáció-tervezet további eljárásra bocsátásával kapcsolatban, lássák el a jelöltet hasznos, a doktori értekezés minőségét javító gondolatokkal.

Ezt követően röviden ismertette a három előopponens, Rajnai Zoltán az Óbudai Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, Kovács Gábor r. dandártábornok, tanszékvezető, valamint Ritecz György ny. r. ezredes BM szakértő szakmai pályafutását.

Majd a jelölt, számítógépes kivetítéssel illusztrálva bemutatta tudományos célkitűzéseit, hipotéziseit, kutatási eredményeit, téziseit, ajánlásait.

Elsőként Kovács Gábor r. dandártábornok mondta el kivonatosan előbírálatát, előre bocsátva, hogy a dolgozat jó, nagyon sok értéke van, de feladatából adódóan kritikai szemmel vizsgálva a dolgozatot, javaslatait összegezve már korábban megküldte a jelöltnek. Mint hangsúlyozta a dolgozat aktuális, illeszkedik a rendészettudomány, a rendvédelmi szakma ismereteihez, a tapasztalatokból levont következtetések hozzájárulhatnak a határőrizeti rendszer fejlesztéséhez, az újonnan jelentkező kihívások leküzdéséhez is eszközül szolgálhatnak. A dolgozat felépítése strukturált, jól összegzett. Majd fejezetenként ismertette a finomítani, pontosítani ajánlott részeket, a jelölt figyelmébe ajánlva ehhez, a Rendészettudományi Szaklexikon felhasználását.

Őt követően Ritecz György ny. r. ezredes is sokban csatlakozva az elhangzott előbírálathoz kiemelte a dolgozat további értékeit, majd az elhangzott észrevételeket nem megismételve felsorolta további, átfogalmazási javaslatait.

Hozzászólásában Hautzinger Zoltán r. ezredes, oktatási dékánhelyettes kiemelte; a szerző kompetenciája vitathatatlan, őt gyakorlati szakembernek tartja. Az RDI-nek hatalmas szerepe van abban, hogy a gyakorlati embereket, elméleti tudásokkal vértezze fel. A dolgozatot elolvasta, javaslatait átadja a jelöltnek. Kerezsi Klára, az RDI vezetője, részben egyetértve az előbírálókkal és a hozzászólóval röviden összefoglalta a jelöltnek korábban írásban megküldött észrevételeit, egyebek közt gratulálva a dolgozatban található kérdőív nagy mintaszámához. Boda József ny. nb. vezérőrnagy hozzászólásában javasolta a két alapos bírálat precíz figyelembe vételét, továbbá az oldalszám csökkentéséhez a történeti rész áttételét a mellékletekbe. Bodnár László ny. r. dandártábornok egyebek közt ajánlotta a nemzetközi kitekintést. Görbe Attiláné Zán Krisztina r. ezredes, a Tudományos Ügyek Irodájának vezetője megjegyzett egy érdekes apróságot, hogy éppen Szent Lászlókor, az egykori Határőrség védőszentjének a napján zajlik a műhelyvita. Megköszönve az RDI munkáját, gratulált a jelöltnek. Faggyas Zoltán ny. hőr. ezredes elmondta, hogy a dolgozat témaköre a gazdálkodás köré épült fel, a dolgozatot szintén értékesnek, olvasmányosnak tartja. Sallai János r. ezredes tanszékvezető, többek között javasolta a határrendészetet a rendészettudomány rendszereként értelmezni. Varga János ny. hőr. ezredes, egyebek közt a dolgozat rendszerezését, tisztítását javasolta az előző hozzászólókkal egyetértve.

Balla József r. ezredes tanszékvezető szerint nem egyszerű a téma különösen azoknak, akik nem csak tanulták, hanem meg is élték a Határőrség életében a változásokat.

Szöveg: Kovács István, Deák József

Fotó: Bodó Pál