NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Tehetség, szorgalom, hivatás – 10 éves a Lónyay Menyhért tanulmányi díj

Hat pénzügyőr tisztjelölt kapott „Kiváló Hallgató” címet oklevéllel és jelvénnyel a Vám- és Pénzügyőri Tanszék által rendezett ünnepi konferencián, aminek Lónyaytól vett jelmondata: „Legyünk egyek s bízzunk leginkább magunk erejébe és okosságába!” A most alapított elismerést Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője képviseletében Bakai Kristóf pénzügyőr ezredes, vámszakmai szakfőigazgató adta át a tisztjelölteknek, felhívva a hallgatók figyelmét arra, hogy aki a pénzügyőri pályát választja, annak tisztában kell lennie azzal; a NAV hierarchikusan működő, a szigorú függelmi rend követelményével jellemezhető szervezetet! A pénzügyőri lét nem nélkülözheti a csapatmunkát, de a kreatív, a problémák megoldására törekvő gondolkodást és a lényeglátást sem. Mint mondta, a NAV szerencsés helyzetben van, hiszen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) három szakirányán (vám- és pénzügyőri; adó- és pénzügyi nyomozói; illetve adóigazgatási) is olyan képzés zajlik, amely a NAV három legjelentősebb szakmai területére készíti fel a leendő munkatársakat. Bakai Kristóf végül – utalva a „Kiváló Hallgató” cím jelvényén látható kardra és tollra – Radnóti Miklóst idézte: „fegyver s szerszám a toll”, hozzátéve: a toll talán még erősebb fegyver lesz a leendő tisztek számára, mint az, amelyet az övükön viselnek.

Christián László rendőr ezredes, az NKE oktatási rektorhelyettese fölidézte azt az előkészítő munkát, amely a Lónyay Menyhért tanulmányi díj létrehozását célozta, s amelyben ő maga is – még pénzügyőrként – részt vett. Mint fogalmazott, az azóta eltelt évtizedben a Vám- és Pénzügyőri Tanszék a Rendészettudományi Kar egyik meghatározó szellemi műhelyévé vált; megemlítette a tanszék közreműködésével minden esztendőben megrendezett nemzetközi tudományos konferenciákat s az ezekhez kapcsolódva megjelentetett tanulmány-köteteket, valamint az egyetemen folyó vám- és pénzügyőri képzés uniós szintű elismerését.

A konferencián szó esett a 10 éves tanulmányi díj névadójáról is. Szabó Andrea pénzügyőr ezredes, egyetemi docens, a Vám- és Pénzügyőri Tanszék vezetője Lónyay Menyhért tehetségét emelte ki, majd szólt arról is, hogy az önálló magyar pénzügyőrséget létrehozó pénzügyminiszter rendkívül sokoldalú és érdeklődő ember volt. Cziráki Szabina, az Országos Tudományos Diákköri Tanács titkára a tehetség tudományos megközelítéséről tartott előadást, és szót ejtett a tehetséggondozás intézményi kereteiről. Ugyancsak a tehetséggondozásról, annak lehetséges alternatíváiról beszélt Hegedűs Judit egyetemi docens, a Rendészettudományi Kar Rendészeti Magatartás-tudományi Tanszékének vezetője. Magasvári Adrienn, a Vám- és Pénzügyőri Tanszék tanársegédje kutatási eredményei tükrében a pénzügyőri hivatás ismérveiről beszélt, bemutatva, hogy a tisztjelöltek körében meglepően reális kép alakult ki leendő hivatásuk jellemzőiről.

A tíz éve alapított „Lónyay Menyhért tanulmányi díj”-at ebben az évben nem ítélték oda, mivel azt általában végzős hallgató kaphatja, és a négyéves képzésre történt átállás miatt ebben az évben nem volt végzős pénzügyőr tisztjelölt.

A „Kiváló Hallgató” címet – amelynek átadása minden alkalommal a lezárt tanévet követő tanév szeptemberében, a Szent Máté-napi ünnepségekhez igazodóan történik – a következő pénzügyőr tisztelöltek kapták: Cselenyák Judit, Fenyvesi Beatrix, Bende Dávid, Kelemen Arnold és Szabó Anna Petra adó- és pénzügyi nyomozó szakirányos, valamint Olexa Péter vám- és pénzügyőri szakirányos hallgató.

 Szöveg: Suba László, Deák József

Fotó: Láng-Miticzky András (NAV)