NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Ludovika-projekt kari prezentációs versenye a Ludovika Campus nagyobb biztonságáért

Egyetemünk biztonsági szintjének emelését, illetve a modern, korszerű campus biztonság-szervezésének hatékonyabbá tételét tűzte ki célul az RTK Magánbiztonsági- és Önkormányzati Rendészeti Tanszék nyáron meghirdetett Ludovika projektfeladata.

Mivel a pandémia miatt a hallgatók nehezebben tudtak szakmai gyakorlati helyet találni, ezért hívta életre a tanszék a Ludovika-projektet a biztonsági szakirány nappali munkarendű II. és III. évfolyamos hallgatóinak. A programra önként jelentkeztek a hallgatók, II. és III. évfolyamosok együtt vegyes csapatokat alkotva. Szakmai irányítással, többnyire távolról dolgoztak, mindössze néhány alkalmas személyesen megjelenéssel.

A több hetes távmunkáik során született eredményeiket október elsején, 14 fős zsűri előtt nyilvános prezentációs verseny keretében mutatták be társaiknak. A zsűri elnöke Christián László r.ezredes, oktatási rektorhelyettes, tagjai Tóth Levente mb. tanszékvezető, Fülöp Zsolt István, Horváth Tamás, a három nappalis évfolyam osztályfőnökei  (Lippai Zsolt r.alezredes III. évf, Kovács Sándor r.ezredes I. évf., Rottler Violetta r.őrnagy II. évf.,) továbbá a biztonsági szakirány végzett diákjai: Rigó Gábor, Kincses László, Margitics József voltak. Emellett, igazodva az új pedagógiai trend ajánlásaihoz, négy hallgatót is bevontuk az értékelésbe: Szabó Fruzsinát, Simonics Adriánt, Gonzálen Gergőt és Major Marcellt. Az általuk adott pontszámokat külön összesítettük, de utóbb kiderült, hogy az oktatók és a hallgatók véleménye azonos volt a helyezési sorrendben.

A prezentációjukat a hallgatók közösen mutatták be; a csapattagok minden tagja megszólalt, ismertetve az általa kutatott részterületet. A járványhelyzet miatt egyikük online tartotta meg részelőadását. A tartalmas és hasznos szakmai anyagok elkészítői között igen szoros verseny alakult ki.

A győztes csapat Király Adél vezetésével azt vizsgálta; indokolt lenne-e fegyveres biztonsági őrség felállítása a Ludovika Campus területén, összehasonlítva a jelenlegi biztonsági szolgálat intézkedési jogosultságait, a rendelkezésre álló eszközeit a tisztjelölti szolgálattal és egy esetleges fegyveres biztonsági őrséggel. Az első helyezett csapat tagjai: Kucsera Mercédesz Éva, Nagyvári Nóra, Veress Ákos.

A II. helyezettek egy biztonsági auditot folytattak le; sorra vették a személy-és vagyonvédelmi tevékenység szabályzóit, ezután a jelenlegi biztonsági szolgálat működését tanulmányozták, végül a vezetői döntések folyamatát elemezték. Vezetője: Furcsa Anna Panna, tagjai: Ürmösi Aliz, Hegedűs Olivér-Vajas Norman, Póka Salamon. Ők egy biztonsági auditot folytattak le.

A harmadikok csapat vezetője: Jobbágy Dániel, tagjai: Koósz Nóra, Balázs Dávid, Takács Soma. Előadásukban egy központi felügyeleti rendszer kialakításának tervét vizsgálták meg. Ebben a körben az egyetem biztonsági szolgálatával kapcsolatos kiadások optimalizálását, a szerteágazó munkafolyamatok és biztonságtechnikai rendszerek integrációját, a napi üzemeltetési folyamatok harmonizálását és átláthatóságának javítását, valamint a jogosultságok kezelését vették górcső alá.

A Tanszék tervezi, hogy hagyományt teremtve a jövőben évente megtartja a prezentációs csapatversenyt.

Gratulálunk a csapatoknak!

Szöveg: Rottler Violetta, Deák József

Fotó: Bodó Pál