Az év végi ünnepekkel kapcsolatos rendőrségi feladatok

Speciális feladatokat szabnak az év végi ünnepek a rendőrségre, amely a társhatóságokkal és más szervezetekkel együttműködve küzd egyebek mellett a fenyőfatolvajok és az illegális fakitermelések ellen, felügyeli a karácsonyi vásárokat, kiszűri az ittas vezetőket, vagy éppen betartatja a pirotechnikai eszközök felhasználásával kapcsolatos szabályokat – hangzott el a Rendészettudományi Kar online előadásán. Kiderült az is: idén a koronavírus járvány miatt némileg átalakul a rendőrség ünnepekhez köthető tevékenysége.   

Az év végi rendőrségi feladatok körében számos specialitás van a különféle szolgálati ágak számára, ám ezek nem különülnek el élesen egymástól – kezdte előadását Papp Dávid r. őrnagy, az NKE RTK Közbiztonsági Tanszék mestertanára. Ezen feladatokat a 28/2016. ORFK rendelet szabályozza és a hétköznapi ember számára feltűnhet, hogy ezek hosszabb időszakot ölelnek fel. Például a Mindenszentek és Halottak Napja rendőrségi szempontból az október 30-november 4. közötti időszakot, míg az adventi-karácsonyi-szilveszteri ünnepkör a november 25-január 13. közötti időszakot jelenti, az év ezen szakaszaiban kell a hétköznapitól eltérő feladatokat ellátni az egyenruhásoknak. Papp Dávid elmondta, hogy ebben az időszakban sem mellőzhető a közbiztonság fenntartásának és a lakosság szubjektív biztonságérzete erősítésének általános célja, ám ilyenkor kerülnek a sajtóhírek előterébe például a fenyőfalopások megelőzésére, a vásári lopások elkerülésére és a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabályok betartatására tett rendőri erőfeszítések, amelyekben a rendőrség együttműködik például a Nemzeti Adó – és Vámhivatallal, a polgárőr szervezetekkel, de a mezőőri és természetvédelmi őri szolgálatokkal is.

Az előadás után a hallgatóságot egyebek mellett az érdekelte, miben lesz más a mostani év vége a rendőrség szempontjából. Papp Dávid elmondta: idén nincsenek adventi vásárok, ami egyfelől könnyebbség, ám a karanténszabályok betartására irányuló ellenőrzések és a kijárási tilalommal is összefüggő utcai szolgálatok miatt némileg átalakult a rendőrség feladatköre, ami sok munkát ad ebben az időszakban is. Ezeknek a feladatoknak a végrehajtásában egyébként az NKE rendőrtisztjelölt hallgatói is részt vesznek – hangzott el az előadáson.

Az év végi rendőrségi feladatokról további részleteket olvashatnak a Bonum Publicum című magazin decemberi számában.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes