NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A jövőformáló rendészettudomány – Kari Nap online konferenciával

A dogmatika és a praxis egyaránt ötvöződött, karunk III. Kari Napja alkalmából, a Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának keretébe illesztett, a pandémiás helyzet miatt online megtartott konferencia előadásaiban.

Pallo Jozsef bv. ezredes, tudományos dékánhelyettes nagy szeretettel és tisztelettel köszöntötte a konferenciába bekapcsolódottakat. Mint hangsúlyozta a hazai közösség által minden évben várva várt, komoly értékhordozó szerepet betöltő Magyar Tudomány ünnepe rendezvénysorozat, tematikájával annak sokszínűségével méltó módon reprezentálja a magyar tudományos élet és tudósai tevékenységének magas színvonalát. Az ehhez kapcsolódó, számunkra hasonlóan jelentős program, a Rendészettudományi Kar Kari Napja. Ez, „A jövőformáló rendészettudomány”-t középpontba állítva csatlakozik a Magyar Tudományos Akadémia ünnepi eseménysorához, „amely egyúttal szakmai önazonosságunk erősítését, annak demonstrálását, tágabb értelembe vett közösségünk, emberi, szakmai és tudományos összetartozását is szolgálja.”

Ezt követően felkérte karunk dékánját, Ruzsonyi Péter bv. dandártábornokot, köszöntője megtartására, aki mindenek előtt őszinte tisztelettel és bizalommal köszöntötte eseményünk részvevőit. Mint hangsúlyozta a mostani a harmadik Kari Nap de immár tizenhetedszer csatlakozunk a Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatához. A mostani atipikus alkalommal máshogy, egymástól elválasztva, de közös irányba zajlanak a programok. Nem volt más lehetőségünk, mint az online platform választása. Itt kapcsoltuk össze a két jeles eseményt, ide hívtuk meg önöket arra, hogy a tudomány állásáról, karunk törekvéseiről tudjunk egy kicsit számot adni. Most is áll, amit néhány nappal ezelőtt a Kari Tudományos Diákkonferencia megnyitóján mondtam, hogy a tudomány minden akadályt legyőz! Ezt a hallgatók nagyszerűen bizonyították helytállással. A megváltozott körülmények között is jó, átgondolt, bölcs nézeteiket tudták ügyesen online formában is közvetíteni, igazán jó eredményt felmutatva. A mai nap elsősorban az oktatóink teljesítményéről szól, hiszen egy nagyon érdekes, nagyon ügyesen összeállított témakörben zajlanak majd az előadások. De előtte a dékán, Erdei Anna, az MTA elnökhelyettese tudomány napi köszöntőjéből idézett pár ideillő gondolatot: „A körülöttünk lévő világ megismerhető, bár még nagyon sok titkot rejt. Azt, hogy napról napra mégis többet tudunk róla, a tudománynak köszönhetjük. Az emberiség egyre gyarapodó közös tudáskincse képezi az alapját jövőnk alakításának!” Mint hangsúlyozta ez lehetőség, felelősség, egyben csodálatos dolog. Nem véletlenül választottuk a mai nap oktatásmentességét, hogy ezzel is lehetőség szerint minél többen, az éppen szolgálatot teljesítő hallgatóink kivételével akár mindannyian tudják követni az előadásokat. Az külön örömteli, hogy a visszajelzések szerint külső gyakorló kollégák megyei főkapitányságokon is követik az előadásokat, az egész programot. „De úgy gondolom, valóban érdemes, és nem elpocsékolt idő az, ha a kar által gondozott tudományterületek legújabb eredményeiről információt szereznek.”

Majd Ruzsonyi tábornok röviden ismertetve a programot elmondta, hogy Balla Zoltán tanár úr „Ockham borotvája és a rendészet” című előadásában megvizsgálja, hogy egy XIV. századi angol filozófus akkori gondolatai a tudomány módszertanáról, megközelítéséről mennyire iránymutatóak és érvényesek jelenkorunkban a rendészettudományra. Utána egy büntetőeljáráshoz kötődő előadás következik Fantoly Zsanett tanszékvezető asszonytól, „Egyezség a nyomozásban címmel.”. Az követő előadás egy nagyon érdekes összefoglaló „Az alapkiképzés intenzív szakaszának teljesítésével kapcsolatos hallgatói vélemények”-et, az elmúlt hét év visszajelzései alapján foglalja majd össze Kovács Gábor r. dandártábornok úr. Az utolsó előadás pedig Sallai r. ezredes tanszékvezető úrtól következik, „A modern magyar rendészet kezdetei” címmel.

„Azt gondolom, hogy a jelenünk, a múltunk, a törekvéseink bemutatásával egy olyan képet adhatunk a kar tudományos tevékenységéről, amely talán inspiráló lesz a hallgatóinknak, és reményeink szerint mindenképpen informatív a szakembereknek.” Hangsúlyozta Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, majd megköszönte a szervezőknek azt a nagyon komoly munkát, amivel gyorsan reagáltak a kialakult pandémiás helyzetre és meg tudták oldani, hogy a konferencia létre jöhessen, és külön az online közvetítést lehetővé tevő informatikai stábnak. Nagyon tartalmas napot kívánva zárta megnyitó szavait.

Néhány felvetett kérdés sorrendben az elhangzott előadásokból:

Balla Zoltán azt fejtegette létezik-e rendészettudomány? Ha igen, mik alapján állítható ez? Hogyan alakult ki a rendészet kontra rendvédelem vita? Példa a karunkról: Rendészettudományi Kar, de Rendvédelmi tagozat. Miként járult hozzá a tudományos szekértáborok kialakulásához napjaink normatív káosza? Tehetünk-e karunk mostani tudománynapi napi ünnepe előadásaival és ezt követően az elméleti szólamokon túl ennek gyakorlati tisztázásáért? Majd a továbbiakban felvetette: a közbiztonság és a közrend unalomig ismert, mindig párban használt szófordulata tényleg használható-e szinonimaként? Mi sorolja előbbre a közbiztonság fogalmát?

Fantoly Zsanett tanszékvezető elődásában egyebek mellett a nyomozási egyezség dogmatikai alapjait és joggyakorlatát vizsgálta.

Kovács Gábor r. dandártábornok, tanszékvezető az alapkiképzés intenzív szakaszának teljesítésével kapcsolatos hallgatói vélemények érdekes összefüggéseire, grafikonokkal érzékeltetett sok szempontú statisztikai adatsorral hívta fel a figyelmet. Végezetül megállapítva, hogy a kar jól, egyre jobban látja el az alapkiképzés intenzív szakaszának hallgatói felkészítését. A feltárt tapasztalatokat pedig tucatnyi összegzett javaslatba fogalmazva ajánlotta a tovább fejlődés lehetséges irányaiként a képzés szervezésében, irányításában érintettek figyelmébe.

Sallai r. ezredes, home office kapcsolaton keresztüli áttekintő, rendszerező előadásában, a rendészettudománnyal összefüggésben elhangzott kérdésekhez, felvetésekhez a közrend fogalom létjogosultságát, neves kutatók arcképcsarnokával bőven illusztrált rendészettörténetii példák egész sorával támasztotta alá. Közben a történeti hűség kedvéért megjegyezve, hogy a rendészet versus rendvédelem fogalompár szóhasználata tisztázásának elősegítését szolgáló, karunk által korábban szervezett konferenciára kapott meghívás ellenére a rendvédelem fogalomért síkra szállók képviselői közül senki sem jelent meg.

Pallo József bv. ezredes, tudományos dékánhelyettes záró gondolataiban kifejezte, hogy e konferencia értékközvetítő, a bekapcsolódott hallgatóság érdeklődését folyamatos fenntartó minőségét mi sem bizonyítja jobban, mint a számítógépes rendszer adatai, amely szerint folyamatosan háromszáz fölött volt az érdeklődők száma, sőt egy alkalommal meghaladta a négyszázat. Mint mondta, az értékközvetítés megjelenési formája a rendészettudományban és hivatásunkban is a dogmatika és a praxis értékteremtő módon való közelítése, az elhangzott, kellően szakmai, egyúttal tudományos előadásokkal megvalósult, amit mindenki megtapasztalhatott. A fentiek alapján úgy értékelte, hogy a konferencia végeztével hasznos, hasznosítható értékekkel gazdagodtak a résztvevők.

A rendészettudományt, dinamikus fejlődése, a maga integráló és szintetizáló sajátosságai jó eséllyel a XXI. század sikerágazatává tehetik. Ehhez azonban mindannyiunknak hozzá kell tennie azokat az értékeket és azt a tudást, amit mindenki a maga posztján birtokol.

Végezetül felhívta a részvevők figyelmét, hogy a konferencián elhangzott előadások, más szerzők értékes munkáival együtt, írásos formában is elérhetőek a Rendészettudományi Kar szakmai és tudományos folyóiratában, a Magyar Rendészet 2020. évi 3. számában, a Kari Nap reggelétől.

Az említett szám elérhetősége: https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/magyrend/issue/view/51

Szöveg: Deák József

Foto Bodó Pál