Az európai elfogatóparancs a gyakorlatban

November elején, Mogyoródi Gergely r. őrnagy, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Bűnügyi Együttműködési Főosztály osztályvezetője vendégelőadóként tartott előadást karunkon a NEBEK-ről: „A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ struktúrája, feladatai, hatásköre, együttműködési területei” címmel. Az előadás során a hallgatók megismerkedtek a szervezet felépítésével, működésével, valamint feladataival. Részletes ismereteket szerezhettek a nemzetközi bűnügyi együttműködés folyamatairól, amit gyakorlati példákon keresztül mutatott be az előadó.

Szó esett továbbá az európai, valamint nemzetközi elfogatóparancsok kibocsátásáról és alkalmazásáról, a NEBEK nemzetközi bűnügyi együttműködésben betöltött szerepéről, a körözési rendszerekről, valamint ezek alkalmazásáról, továbbá a kiadatás és az átadás végrehajtásának menetéről. Az előadó által bemutatott statisztikai adatoknak köszönhetően a jelenlévőknek lehetősége volt rálátni a bűnüldöző szervek, államok közötti kooperációja mértékére és fontosságára.

Az előadásra a Nemzetközi és Európai Rendészeti Tanszék oktatója, Fachet Gergő által meghirdetett: „Európai elfogatóparancs és átadási eljárás”, szabadon választható tárgy keretében került sor. A nemzetközi bűnügyi együttműködési ismeretek bővítését célzó tárgy iránti érdeklődést tükrözi hogy első meghirdetése alkalmával 17 hallgató jelentkezett rá.

Szöveg: Szabó Martin Rómeó, Deák József

Kép: Szabó Martin Rómeó