NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Online műhelykonferencia a Brexitről

Milyen hatása van a Brexitnek a Magyarország és Nagy-Britannia közötti migrációs mozgásokra, valamint a hazai idegenrendészeti szabályozásra? Erről is szó volt az NKE RTK Bevándorlási Tanszéke által rendezett online műhelykonferencián.

Köszöntőjében Hautzinger Zoltán tanszékvezető, oktatási dékánhelyettes szólt arról, hogy a mostani műhelykonferencia és az ehhez hasonló rendezvények jól kiegészítik az alapképzésben résztvevő hallgatók migrációval kapcsolatos háttérismereteit. Egedy Gergely, az ÁNTK professzora „Nagy-Britannia és az európai integráció, a Brexit-hez vezető út” című előadásában beszélt a britek uniós kiválásához vezető eseményekről. A szakember bemutatta Nagy-Britannia csatlakozását  az Európai Gazdasági Közösséghez, majd a különutas politikáját, valamint a közvetlen kilépéshez vezető történéseket, elsősorban a brit belpolitika szemszögéből.  Tóth Bernadett r. százados, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Idegenrendészeti Igazgatóság Tartózkodási és Letelepedési Osztályának munkatársa elsősorban a kilépés migrációs jogot érintő részét mutatta be, ezen belül is a magyar idegenrendészeti hatóság új feladatait, a szabályozás változását és az új eljárásrendet.

A műhelykonferenciát záró harmadik téma Kovács András szociológusé volt, aki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont, Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa. Előadása elsősorban az angliai magyar közösség körében az elmúlt időszakban elvégzett nagyobb ívű terepkutatásra épült. Ez a kivándorlás motivációin és a jelenlegi helyzetképen túl a Brexit hatásait is vizsgálta, elsősorban az esetleges visszavándorlás lehetőségét tanulmányozva. Előadásában elsősorban a diaszpóra-létre, annak intézményesülésére fókuszált, így a tényleges létszám megállapításának nehézségeire, illetve a kivándorlók összetételére. Mint mondta igen jelentős a diaszpórapolitika szerepe, amely nem más, mint olyan kormányzati vagy kormányzati támogatást élvező kezdeményezés program, intézmény, törvényi szabályozás, amely a migráció által létrejött diaszpóraközösség megszólítását, megnyerését, támogatását szolgálja.

Szöveg: Klenner Zoltán, Deák József


Címkék: brexit