Két évtizede történt a móri mészárlás

20 évvel ezelőtt történt a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabb gyilkossága, a móri mészárlás. A Kriminalisztika Tudományos Diákkör immáron 4. előadásának meghívott előadója Garamvölgyi László nyugalmazott r. dandártábornok volt, aki az ORFK első rendőrségi szóvivőjeként vált országosan ismertté. 1992. és 2013. között állandó szereplője volt a TV adásoknak, a móri mészárlás első évfordulóján összesen 320 percet nyilatkozott a képernyőn.

2002. május 9-én, délben két fegyveres férfi lépett be az Erste Bank móri bankfiókjába és hidegvérrel kivégeztek 8 embert. Az eset sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga után, Magyarországon ehhez fogható még soha nem történt ezelőtt. Az előadás első szakaszában átélhettük a tragédia napjának első óráit, amikor még mindenkin a döbbenet uralkodott el a helyszínen látottak miatt. Érthető volt, hogy egy ilyen nagyságrendű ügyben mindenki mihamarabb válaszokat várt, a dandártábornok részletesen bemutatta a hallgatóság részére, hogy hogyan koordinálta a helyszín körül felgyülemlett civilekkel és újságírokkal történő kommunikációt. Beszélt továbbá arról is, hogy a közvélemény hogyan vélekedett az ügyről és hogy az általuk kialakított kép vajon mennyire tükrözte a valóságot. A médiát sokszor említik úgy, mint negyedik hatalmi ág, éppen ezért rendkívül fontos szerepet tulajdonít annak, hogy egy rendőrségi szóvivő a lehető legpontosabban és leghitelesebben adja át a szükséges információkat a nyilvánosság részére. Garamvölgyi László a móri mészárlással párhuzamosan több hasonló ügyre is kitért, ahol a média szintén nagy befolyással bírt, ilyen volt például a Viszkis bankrabló vagy az amerikai Bonnie és Clyde ügy.

Ezen előadás alkalmával a hallgatók egy szóvivő szemszögéből nyerhettek betekintést az ország egyik legmegrázóbb gyilkosságába, ezáltal megismerve a szakterület kihívásait és nehézségeit. Az előadást Gombos Lili, az I/II. szakasz hallgatója moderálta, aki az előzmények ismertetésével, kérdések feltételével és helyszíni fényképek vetítésével tette érdekesebbé a megemlékezést.

 

Szöveg: Gombos Lili, Gárdonyi Gergely, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes

Fotó: Bodó Pál, Kriminalisztika Tudományos Diákkör
 


Címkék: Móri mészárlás