Tréning a ringen

A Hungaroring és a Groupama Tanpálya jóvoltából szakmai napon vettek részt Karunk nappali munkarendű közlekedésrendészeti rendőr szakirányos hallgatói Mészáros Gábor r. alezredes és Felföldi Péter vezetésével.

A másod- és harmadéves szakaszokat a Hungaroring területén található Groupama Tanpályán fogadta Kőrös András, aki elméleti és gyakorlati foglalkozást is tartott. A gyakorlati feladatvégrehajtás során a hallgatók megismerkedhettek a korszerű járművek aktív biztonsági rendszereinek működésével, valamint a vészfékezés és a síkos útviszonyok mellett végrehajtandó irányváltoztatások kivitelezésével. Biztonságöv-szimulátorban is megtapasztalhatták, hogy már egy kis sebességű ütközés során is mekkora erőhatások ébrednek. Az elméleti foglalkozáson az elmúlt évtized baleseti adatsorainak elemzéséből közösen vontak le tapasztalatokat. A foglalkozást a Hungaroring belső területén kialakított off-road pályán, körök megtételével zárták. Ennek során a tanpálya munkatársai a terepjáró járművek menettulajdonságait mutatták be épített és természetes akadályokon. A szakmai nap zárásaként a Hungaroring versenyigazgatóságát is megtekinthették. Itt Szilágyi Zsolt úr és munkatársai mutattak egy kis ízelítőt a nemzetközi versenyek lebonyolításának háttérmunkálataiból, valamint a versenypályán történő folyamatok ellenőrzésének menetéről.

Felföldi Péter szerint nagyon fontos tanulsága a szakmai látogatásnak, hogy a hallgatók tapasztalhatták, miként működnek az aktív biztonsági berendezések. Mindezekkel veszélytelen körülmények között ismerkedhettek meg, így kiélezett helyzetben sem lesz ismeretlen számukra az eszközök működése.

Mészáros Gábor r. alezredes hangsúlyozta; a közúti közlekedésben részt vevő gépjárművek közlekedésbiztonságának javítása kiemelt fontosságú! Ezért elengedhetetlen, hogy a hallgatók megismerkedjenek a baleset-megelőzési feladatokkal is. Ennek a látogatásnak a baleset-megelőzési oktatásban is fontos a szerepe. Élményszerű tapasztalatokat szerezhettek, akik a későbbiekben balesetmegelőzési tevékenységet is végeznek.

Major Róbert r. ezredes, Karunk Közbiztonsági Tanszékének vezetője szerint egyetemünk és a Groupama Tanpálya között kialakult kiváló kapcsolat egyik fontos eleme, hogy hallgatóink részt vehetnek járművezetői képességeik fejlesztésében, ezzel jelentős szakmai tapasztalatokra szert téve.

Szöveg: Felföldi Péter, Deák József

Fotó: Felföldi Péter


Címkék: Szakmai nap 2022