Ugrás – dobás – futás; az idei felvételi fizikai része

A Testnevelési és Küzdőspotok Tanszék munkatársai április 19–29 között, hét munkanapon át mérték fel az idén karunkra jelentkezők fizikai alkalmasságát. Naponta összesen 100 felvételizőt hívtak be délelőttre és délutánra egyenlően elosztva. A lehetséges 50-50 fős behívottból átlagosan 38-38 fő jelent meg, így összesen körülbelül 700 fiatal fizikai adottságait vizsgálták. Május végén lesz még egy pótfelvételi eljárás, hogy aki betegség, késés, vagy egyéb ok miatt nem tudott megjelenni, pótolhassa a felmérést. E pótfelvételin újra próbálkozhat az is, aki az eljárás alatt lesérült, vagy eljárási hibára hivatkozva új időpontot kért. Az új, humánosabb alkalmassági eljárás tavaly született, a Covid-19 járvány miatt, és olyan feladatokat tartalmaz, amik kis gyakorlással könnyen kivitelezhetőek. A rendelet alkotóinak szándékai szerint így olyan jelötek is bejuthatnak, akiknek nincs lehetőségük külön foglalkozásokon készülni, illetve akik iskolája nem rendelkezik az előző rendelet gyakorlataihoz szükséges speciális eszközökkel.

Az új fizikai alkalmassági eljárás három feladatot tartalmaz.

Zsámoly feletti átugrás: A hosszában lerakott zsámolysor tetszőleges oldalán helyezkedik el a vizsgázó. A zsámolyt átugorva, vagy átlépve, a túlsó oldalon hasrafekszik, tenyerét elemeli a talajtól, majd feláll és átugrik a túlsó oldalra. Ezt ismételi 1 percen keresztül, minél többször.

Falra dobás medicinlabdával: A férfiak 5 kg-os, a nők 3 kg-os medicinlabdát dobnak a falhoz 1,5 méter távolságról, zsámolysor felett. A labdát tetszőleges módon dobhatja. Célszerű kétkezes mellső, vagy kétkezes alsó dobással végrehajtani a gyakorlatot. Csak azokat a dobásokat számolják, amelyek után a labdát el tudja kapni a vizsgázó. Ha a zsámolysorhoz ér a medicin, illetve a földre esik a visszapattanó labda, nem kerül beszámításra. Ha a labda esetleg elgurul, a vizsgázó tovább folytathatja a próbát, de az időmérés folyamatos!

20 méteres ingafutás: A 20 méteres távot egyre gyorsuló iramban kell teljesíteni. Az iramot a középiskolából jól ismert Netfit hanganyag diktálja felvételről.
Ezek minimum szintjei: zsámoly feletti átugrás (1 perc): férfi 14 db, női 12 db. Falra dobás medicinlabdával (1 perc): férfi és női is 33 db. Ingafutás (20 m) férfi 46 db, női 29 db. A teljesített darabszámok adják a pontokat; ahány darab, annyi pont. Férfiaknál az alkalmassági szint 100 pont, nőknél 80. A minimum pontszámok teljesítése nem éri el az alkalmassági szintet, továbbá a fent leírt minimum szintet mindhárom gyakorlatban teljesíteni kell az alkalmas minősítéshez.

Az idei fizikai alkalmassági vizsgálatokon az egyetem Tanulmányi Hivatalának segítségével a Testnevelési és Küzdőspotok Tanszék, eljárási hibáktól mentes, sikeres felmérést végzett. A tanszékvezető irányításával a tanszék összes tanára részt vett az eljárásban. Az alkalmatlanok aránya alig haladta meg a 8%-ot. Ez is bizonyítja, hogy az új vizsgálat nem igényel kiemelkedő fizikai állapotot, illetve sok felkészülést. Az egyetemnek lesz feladata, hogy a bekerült hallgatók készségeit, képességeit az egyetemi évek alatt fejlessze a közszolgálatot ellátó vezetőktől elvárt szintre.

Szöveg: Doroszlai András, Deák József

Fotó: Bodó Pál