NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Győri konferencia az illegális és kényszermigrációról – kihívások, válaszok

Ezúttal május végén Győrben zajlott a Magyar Rendészettudományi Társaság Migrációs Tagozatának rendszeres tavaszi szakmai fóruma a migráció kezelésében érintett szervek munkatársainak és a Tagozat érdeklődő tagságának. Az idei rendezvény témáját korunk legnagyobb kényszermigrációját előidéző eseménye, az ukrajnai háború határozta meg. A háború eredményeként 2022. február közepe óta több százezer ember érkezett hazánkba is, akik átmeneti támogatást vagy menedéket kaptak. Az ukrán helyzet aktuális kihívásait Seres József r. ezredes, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgató-helyettese mutatta be, elsősorban a menedékesként elismert külföldiekkel kapcsolatos ügyintézésre koncentrálva.

A konferencia másik nagyobb témája az afganisztáni helyzet aktualitásai voltak. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a 2021. évben kimenekített afgán
állampolgárok magyarországi beilleszkedése érdekében végzett munkát érzékeltette. Bár a programból sokan kiléptek és vélhetően Nyugat-Európába távoztak, az itt maradóknak valódi segítséget tudtak adni a magyar nyelv elsajátításában, a lakhatási feltételek megteremtésében és a munkavállalásban. Az afgán témához kapcsolódóan Crisán Andrea r. alezredes, az OIF Dokumentációs Központjának vezetője Afganisztánt, mint migránsokat kibocsátó országot mutatta be hangsúllyal a kényszermigrációra okot adó tényezőkre.
Az általános migrációs helyzetet érintő kockázatkezelési gyakorlatot, a terrorveszélyt a migráció szemszögéből valamint a Schengen külső határokon végzett munkát Pásztor Zoltán nb. ezredes, az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársa, Szabó Zoltán nb. százados, a Terrorelhárítási Központ munkatársa, valamint Balázs László r. ezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője vázolta fel. Balla József r. ezredes, Karunk Határrendészeti Tanszékének vezetője és Szabó Károly r. alezredes, az elmúlt időszakban a privát szektor részvételével kifejlesztett, és jelenleg is tesztelt technikai újdonságokat ismertette.

Bővebben MRTT honlap: https://rendeszet.uni-nke.hu/hirek/2022/06/07/konferencia-az-illegalis-migraciobol-eredo-aktualis-kihivasokrol-es-valaszokrol-az-mrtt-migracios-tagozatanak-szervezeseben

Szöveg: Klenner Zoltán, Deák József

Fotó: Klenner Zoltán