TASER nemzetközi mesterinstruktori képzés az RTK-n

Az NKE adott otthont az észak-amerikai székhelyű AXON és a magyarországi Milipol Zrt. által szervezett nemzetközi mesterinstruktori tanfolyamnak, amely a magyar rendőrség által a közelmúltban rendszeresített és használatba vett TASER vezetettáramos, közismertebb nevén elektromos sokkoló eszköz legmagasabb szintű képzése.
A tanfolyamon Európa számos országából érkezett rendészeti szakemberek mellett az eszközt használó magyar rendészeti szervezetek -ORFK Rendészeti Oktatási és Kiképző Központ, Országgyűlési Őrség, Terrorelhárítási Központ- mellett az RTK intézkedéstaktikai oktatói is részt vettek. Az elsajátítandó tananyag a jelenleg forgalomban lévő X26P, X2 és TASER 7 márkanevű típusok részletes anyagismeretét, működését és használatának taktikai fogásait foglalta magába.

Az esemény lehetőséget nyújtott a cég által forgalmazott, a TASER-rel rendszerbe köthető további biztonsági eszközök, így a testkamerák és drónok nyilvános bemutatására is, melyet nagy érdeklődés kísért, mind a meghívott rendészeti szervezetek képviselői, mind pedig az egyetemi polgárok részéréről. A leglátványosabb rész a TASER hatásbemutatója volt, melyet az RTK két bátor rendőr tisztjelöltje, Perge Bálint és Simon Zoltán vállaltak.

A képzés lezárásaként a résztvevők elméleti és gyakorlati feladatok megoldását tartalmazó vizsgát tettek, melynek eredményeként mesterinstruktori fokozatot szereztek, amely jogosultságot jelent nemcsak felhasználói, hanem magasabb szintű, instruktori képzések megtartására is.
 
Szöveg: Gáspár Miklós r. alezredes, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes

Fotó: Gáspár Miklós