NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Gyakorlaton az EU és Szerbia külső vámhatárán

Az Európai Unió és Szerbia közötti külső vámhatáron a röszkei határátkelő a legforgalmasabb és legnagyobb határátkelőhely. Karunk vám- és pénzügyőri szakirányos másodéves hallgatói június elején itt végezhették nyári gyakorlatukat.

Egy átlagos nyári napon 15-20 ezer ember lépi át a röszkei határátkelőhelyeket. Ez a szám a nyári szünidő legforgalmasabb hétvégéin akár a 60 ezret is elérheti. Az itt töltött idő alatt rengeteg alapvető információt és szakmai tapasztalatot szereztünk, többek között megtanultuk, hogyan kell kezelni a különböző vámeljárásokhoz szükséges papírmunkát, továbbá hogyan történik a külföldi állampolgárok nyilatkoztatása a saját nyelvükön. Emellett betekintést nyerhettünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által használt informatikai rendszerekbe. De az akciódúsabb intézkedésekből sem szenvedtünk hiányt, mint például, hogyan kell megvizsgálni és átkutatni a személygépkocsikat, teherautókat és buszokat. Gyakorlati ismereteink bővítése mellett hasznos tudást kaptunk mind a vámeljárásokról, mind a nemzetközi utazók áfa-visszaigénylési folyamatáról is. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb jártasságot szereztünk az EU területére beérkező különböző nemzetiségű utasok kockázatelemzésében. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tapasztalt pénzügyőr kollégákkal együtt kiszűrjük az illegálisan behozni kívánt jövedéki termékeket. A határátkelőhelyen dolgozó pénzügyőrök a szakmai gyakorlatunk ideje alatt rengeteg segítséget és új ismereteket adtak át nekünk, amelyeket a későbbi tanulmányainkban, illetve munkánk során kamatoztatni tudunk. Még a minket kezdetben zavarba ejtő helyzetekben is felkészültek, segítőkészek voltak és örömmel válaszoltak minden kérdésünkre. A szakmai tudás elsajátításán túl kulturális ismereteket is szereztünk, hiszen megismerhettük Szeged város történelmét és nevezetességeit egy idegenvezetői sétán, amelyet Márkus András pénzügyőr dandártábornok úrnak köszönhetünk.

Nagyon hasznosnak találtuk ezeket a tapasztalatokat. Olyan - elsősorban gyakorlati - tevékenységekkel ismerkedhettünk meg, amelyekkel korábban nem volt lehetőségünk foglalkozni tanulmányaink során. Néhány esetben még személyesen is részt vehettünk egy-egy nagyobb bűncselekmény felderítésében, ami nagy sikerélménnyel gazdagított minket. A kéthetes röszkei gyakorlatunk örök élmény marad számunkra.

Szöveg és kép: A gyakorlaton résztvevő pénzügyőr hallgatók