NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Negyvenedik Balaton-átúszás a XI. BM Konvojjal

Július 23-án 40. alkalommal szervezték meg a Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között. Ezen immár tizenegyedszer részt vett a BM szervek, főként hivatásos jelentkezőiből álló „BM Konvoj”, MRSZ által előregisztrált, kétszázfős csapata is. A rendezvény biztosításában a Közbiztonsági Tanszék tanársegédje, Felföldi Péter is részt vett, a Balatoni Vízirendésézeti Rendőrkapitányság munkáját képzett vízimentőként segítve.

A rendőrség részéről a legfontosabb feladatok rendezvény zavartalan lebonyolításához a zárás fenntartása, a kijelölt úszófolyosón vízieszközökkel, vagy nem regisztrált úszóként történő áthaladás megakadályozása és a segítségnyújtás voltak. A 11500 induló biztonságáról és egészségéről a rendőrségen kívül számos más szervezet és magánszemély is gondoskodott. E nagyfokú biztosításnak és a különböző szervezetek jól kidolgozott együttműködésének is volt köszönhető, hogy az egyik pihenőhajóról, a rendőrség és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata segítségével, sikeres újraélesztést követően lehetett a partra szállítani egy, már a pihenőhajón szívinfarktust kapott indulót.

Felföldi Péter meglátása szerint a jó vízbiztonság nagyon fontos még a közkedvelt, többnyire nyugodtnak látszó tóban is, mint a Balaton. Az indulók nagy része komolyan készül erre a megmérettetésre, amely jelentős sportteljesítmény sokaknak még akkor is, ha nem mindenki teljesíti sikerrel az 5200 méteres teljes, vagy a féltávot.

A szervezők jóvoltából, több mint tíz éve, díjmentesen részt vehet a megmérettetésben, a „BM Konvoj” elnevezésű, főként hivatásos jelentkezőkből álló belügyes, kétszázfős úszócsapat is. A jelentős érdeklődésre tekintettel, Budapestről gyakran a Készenléti Rendőrség, illetve a BRFK busza szállítja a megmérettetés helyszínére, a Magyar Rendészeti Sportszövetség honlapján; https://policesport.hu/ előregisztrált vállalkozó szellemű spotrajongókat. A BM Konvoj távteljesítőit a HM Úszóerőd sátrában, annak finom ebédjével jutalmazza a Belügyminisztérium. A Konvoj tagjai jellemzően már többször, páran tízegynéhányszor felkészültek és sikerrel megúszták az eltelt évek változó időjárási viszonyai közepette is a távot.

Azonban a Balatonban fürdőzők körében nagy az aránya azoknak, akik semmilyen úszástudással nem rendelkeznek, ezért nagyon fontos, hogy mindenki csak a képességeinek megfelelő mértékben vállaljon kockázatot a nyílt vizeken.

Major Róbert r. ezredes, tanszékvezető hangsúlyozta, hogy a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársaival ápolt hagyományosan kiváló szakmai kapcsolatnak köszönhetően, egyetemünk polgárainak lehetősége nyílik betekinteni az ilyen speciális feladatellátások végzésébe is, ezeket az ismereteket pedig jól fel lehet használni az oktatásban, így az együttműködés kölcsönös előnyökkel jár. 
 
Szöveg: Felföldi Péter, Deák József

Fotó: Felföldi Péter, BM Konvoj