NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Versennyel emlékeztek Somorjai Gáborra

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar és a Ludovika Sportegyesület Tonfa Szakosztálya a fiatalon elhunyt Somorjai Gábor r. hadnagy tiszteletére harminc csapat részvételével, negyedik alkalommal rendezte meg a Somorjai Gábor Nemzetközi Rendészeti Szakmai Emlékversenyt, melyre Romániából, Csehországból, Horvátországból és Szlovákiából is érkeztek versenyzők. Az országos szintű verseny szervezésében sokan fogtak össze, hogy megemlékezzenek elhunyt társukról, versenyzett többek között a szentendrei Magyar Honvédség Altiszti Akadémia, a Fegyveres Biztonsági Őrség, a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a  Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Adyligeti csapata is. Érdekesség, hogy a női versenyzők alkották az egyik csapatot és a Rendészettudományi Kar elsőéves hallgatói is részt vettek az eseményen. Somorjai Gábor, a Tonfa Szakosztály egykori instruktora 2018 januárjában 31 évesen hunyt el, a mai eseményen a családja is részt vett. Gábor a BRFK XVI. Kerületi Rendőrkapitányságán dolgozott nyomozóként. Már gyermekkorában elköteleződött a karate küzdősport mellett, később instruktori minősítést is szerzett. A fiatalok oktatásában is részt aktív szerepet játszott és számos bemutatón vett részt. 2009-től volt az NKE SE Tonfa Szakosztály tagja.

Kovács Gábor r. vezérőrnagy, az RTK dékánja megnyitó gondolataiban felhívta a figyelmet arra, hogy ez a verseny egyedülálló és példátlan összefogással valósult meg. Fontosnak tartja, hogy a résztvevő szakemberek bajtársi közösséget alkotnak.

A versenyre három kategóriában nevezhettek a hallgatókból, tisztjelöltekből, oktatókból és hivatásos állományú versenyzőkből álló négyfős csapatok, akiknek olyan versenyszámokban kellett bizonyítani erőnlétüket és tudásukat, mint például az intézkedéstechnika, az elsősegélynyújtás, a falmászás, az akadálypálya, a fegyver szét- és összeszerelése és a lövészet.               

Az NKE SE öt szakosztálya - a Tonfa Szakosztály, a Lövészszakosztály, a GEKKO Hegy- és Sportmászó Szakosztály, az Intézkedéstaktika Szakosztály és a Testépítő Szakosztály- által szervezett esemény egyik fő célja az emlékezés mellett a sportbaráti kapcsolatok erősítése volt. A versenyt még Somorjai Gáborral együtt álmodta meg Veres Csaba, az NKE SE tonfa szakosztályának vezetője, aki ennek a versenynek is a fő szervezője volt.

A Ludovika SE Rendészeti Kutyás Szakosztály egy rendőr szolgálati kutyás bemutatót szervezett a délután folyamán Hajdú Tamás r. főtörzszászlós, a szakosztály tiszteletbeli tagtársa, a ROKK Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály mesterkiképzője közreműködésével, a TASER eszköz bemutatója pedig a ROKK szervezésében valósult meg.

A Ludovika SE Rendészeti Kutyás Szakosztály nevében két kupát és két oklevelet adott át Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója és Kohut Balázs, az NKE fejlesztési igazgatója Frigyer László r. őrnagy, szakosztályvezető közreműködésével.

Szöveg: Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes

Fotó: Bodó Pál