NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Rendészeti Alumni Oklevélátadó és Fesztivál, mint a bajtársi összetartozás hagyományos ünnepe

A tavalyi szeptemberihez hasonlóan, Karunk az idén is összehívta a Ludovika főépületébe azokat, akik az egykori Rendőrtiszti Főiskolán húsz, huszonöt, harminc, vagy negyven éve, illetve már a Rendészettudományi Karon, évtizede szereztek oklevelet.

A Rendészeti Alumni Oklevélátadó és Fesztivál színes, egész napos programja az Oktatási Központ ötödik emeleti tárgyalójában kezdődött, a rendezvényre megjelent kerek évfordulós vendégeknek. Itt Karunk bemutatását Kovács Gábor r. vezérőrnagy dékán kezdte prezentációjával. Ez után a meghívottak Ludovika főépület Széchenyi dísztermében kezdődő ünnepségre voltak hivatalosak. A rendezvény elnökségében helyet foglaltak; a Belügyminisztérium képviseletében Kovácsné dr. Szekér Enikő bv. ezredes, Közszolgálatfejlesztési és Stratégiai Főosztály vezetője, Christián László r. dandártábornok, oktatási rektorhelyettes, Janza Frigyes, ny. r. vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Oktatási főszemlélője, Boda József ny. nb. vezérőrnagy, az egyetem Fenntartói Testületének belügyminisztériumi képviselője, valamint Kovács Gábor r. vezérőrnagy, Karunk dékánja. A Himnusz elhangzását követően Kovács vezérőrnagy rövid ünnepi köszöntő üdvözölte a megjelent vendégeket. Szólt arról az összekötő kapocsról, ami az összegyűltek életútját egyaránt jellemzi; a Haza elkötelezett és feltétel nélküli szolgálata. Mint hangsúlyozta, minden közösség sikere azokon az embereken múlik, akik építik, alakítják és egyénenként, de mégis a többség részeként keményen együtt tudnak dolgozni, elkötelezettek a közös cél elérése érdekében, és együtt tudnak őrülni az elért eredményeknek. A beszéd elhangzása után az emléklapok átadása a jelenlévőknek. Farkas Johanna, Karunk oktatója kezdte a rövid műsort; előadásában a részvevők meghallgatták Hegedűs Gábor: „Gondolatok a múltról” című versét, majd három hallgató énekelt egy dalt, zenei kísérettel. A műsor zárásaként Bognár László ny. r. dandártábornok olvasta fel válaszbeszédét, „a Rendészettudományi Kar igaz támogatója”-ként. Egyebek mellett elmondta, hogy a rendészeti tisztképzés diplomásai a hazai értelmiség részét alkotják: „Meggyőződésem, hogy a rendészet, mint tevékenység és a rendvédelem, mint szervezeti működés nem nélkülözheti az értelmiségi attribútumokkal rendelkező, az értelmiségi lét elemeit vállaló és képviselő rendészeti tiszteket. A rendészeti felsőoktatás nem kizárólagos, de alapvető letéteményese a rendészeti értelmiség hatékony kialakításának. Én és sokan mások megkaptuk ezt az RTF-en. Köszönöm ezt, és kívánom, hogy szeretett iskolám Rendészettudományi Karként az sikert sikerre halmozzon az elkövetkező ötven évben is!” A Szózat elhangzását követte egy közös fotózás; csoportkép készült a Ludovika főépülete előtt.

Az ünnepség további részében koszorúzás következett „A közrendért, a haza biztonságáért életüket vesztett hősök” emlékművénél ahonnan a vendégek hallgatók átkísérték a Rendészeti Oktatási Épület és Kollégiumba, ahol a  Határőr emlékszoba megnyitó ünnepségével folytatódott a program.

Ezt követően, ebéd elfogyasztása után az Orczy parkban felállított sörpadokon folyt tovább a kötetlen beszélgetés a KR zenekara félórás koncertjét követően, majd hallgatói zeneszolgáltatással.

Szöveg: Deák József

Fotó: Bodó Pál