NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Előzzük meg a baleseteket!

A legtöbb baleset megfelelő odafigyeléssel, tudatos magatartással és néhány alapszabály betartásával megelőzhető, a kockázatok megfelelő kezelésével életünk biztonságosabbá tehető. E tényre hívja fel a figyelmet a Biztonság Hete programsorozat.

Az ORFK-OBB és a MABISZ által 2017 óta minden évben megszervezett Biztonság Hete keretében a legfiatalabb generációk játékos formában kaphatnak ízelítőt a biztonságos élet alapjairól. A tematikus hét apropóját az adta, hogy szeptember 20-a 1954. óta a gyermekek világnapja, és 1993. óta biztosítási világnap is. Az elmúlt öt évben több mint hatvanezer magyarországi diák vett részt a Biztonság Hete programjain. A szakértők az idén is látványos bemutatók és érdekes előadások segítségével hívják fel a gyermekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára, a biztonság legkülönbözőbb aspektusaira. A program aktív résztvevői a Rendőrség, a Katasztrófavédelem, a Vöröskereszt és számos egyéb közreműködő szervezet szakdolgozói, valamint biztosítási szakemberek. A több mint húsz együttműködő szervezet a biztonságot a lehető legszélesebb értelemben véve igyekszik ráirányítani a figyelmet a gyakorlati tudnivalókra, a közlekedésbiztonságtól kezdve az általános balesetmegelőzésen, tűzmegelőzésen és a vagyonbiztonságon át a munkavédelemig, vagy éppen a hulladékbiztonságig.

A szeptember 19-24. között megrendezett tematikus hét eseményein már hatodik alkalommal vehetnek részt az érdeklődők. Az ünnepélyes megnyitónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) adott otthont, és egész héten várja a kisiskolásokat az NKE Ludovika Campusán a Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency (HUMDA) Biztonság az első! országjáró programja. Emellett minden megyében iskolai programok, családi napok, és balesetmegelőzési bemutatók zajlanak a téma jegyében.   

„A programsorozat fókuszában a közlekedés biztonsága áll, ezen keresztül tudatosíthatjuk azt, hogy a biztonság mennyire nélkülözhetetlen értékünk. A tematikus hét kapcsán, – és általában a megelőzés kapcsán is, – nagyon fontos az innováció, hiszen minden eszközre, minden partnerre szükség van ahhoz, hogy minél több emberéletet tudjunk megóvni, minél nagyobb biztonságban tudhassuk szeretteinket” – mondta megnyitó beszédében az NKE rektora. Deli Gergely arról is beszélt, hogy a 2017-ben induló programsorozat céljai a balesetek megelőzése, a biztonság erősítése, a biztonságtudatosság növelése és e témakörökhöz kapcsolódó szemléletformálás voltak. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott 2018-ban az NKE Rendészettudományi Kara (RTK) és biztosít helyszínt azóta is a rendezvénysorozat számára mind a megnyitó sajtótájékoztató, mind a bemutatkozó kiállítások kapcsán.

Deli Gergely kiemelte, az NKE az az intézmény, ahol a biztonság különböző aspektusai és szektorai összefutnak, hiszen az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, valamint az RTK-n tanulnak azok a tisztjelöltek, akik biztonságunk megteremtésével foglalkoznak, ugyanakkor az NKE két civil karán is kulcsfontosságú a biztonság. A Víztudományi Kar a vízbiztonságról gondoskodik, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar pedig a biztonság különböző politikai és nemzetközi aspektusaival is foglalkozik.

„Ha megnézzük az elmúlt tíz-tizenkét évet, láthatjuk, hogy Magyarországon körülbelül egymillióval több személygépkocsi jár az utakon. 2010-ben 2,9 millió, most pedig 4 millió autó szerepel a nyilvántartásban. Ez a növekedés a balesetek lehetőségének növekedésével is jár, járhatna, ugyanakkor a balesetek száma ennek ellenére csökkent az elmúlt években, köszönhetően a megelőzésben vagy a közlekedés fenntartásában rendőrként részt vevőknek. Sajnos még mindig előfordulnak balesetek, ezért kiemelten fontos, hogy azokat megelőzzük” – mondta Rétvári Bence miniszterhelyettes. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: a balesetmegelőzést, illetve az ehhez kapcsolódó programokat is az iskolában kell elkezdeni. Éppen ezért a balesetmegelőzés kiemelten fontos része a nemzeti alaptantervnek, és az iskolai nevelésnek már alsó tagozatban is.

„Bízunk benne, hogy az elmúlt hat évben széles körben ismertté vált a kezdeményezés, sok diáknak: alsósnak, felsősnek, középiskolásnak, sőt főiskolásnak és egyetemistának is fel tudtuk hívni a figyelmét a biztonságos közlekedés feltételrendszerére” – mondta a MABISZ elnöke. Erdős Mihály kiemelte: a kezdeményezésben próbálják megszólítani a legfiatalabb korosztályt, a legkisebbeket, hiszen számukra kiemelten fontos a biztonság és a kockázatok felismerése és kezelése. „Ismeretterjesztő anyagaink az adott korosztályhoz, az ő nyelvükhöz illeszkedő üzenetek. Az idén is eljuttattuk a köznevelési intézményekbe ezeket az anyagokat, amelyek segítik a fölkészülést, a témáról való beszélgetést. Minden rendelkezésre álló eszközt próbálunk fölhasználni arra, hogy ezt a témát népszerűsítsük és tudatosítsuk”.

„Magyarországon nyolcszáz balesethelyszínelő dolgozik. Ezt azért fontos megjegyezni, mert ez a legdrágább rendőri szolgálatforma, ugyanis ahhoz, hogy valaki balesethelyszínen legyen, legalább nyolc éven keresztül hivatásos szolgálatban kell lennie, és számos szaktanfolyamot kell elvégeznie. Az én személyes célkitűzésem az, hogy még a szolgálati éveim alatt eljöjjön az az idő, amikor már nem lesz szükség balesethelyszínelőre, mert a baleseteket sikerül megelőzni, és azok a kollégák akik ilyen munkakört töltenek be, iskolákban foglalkoznak a közlekedéssel, és nem a baleseti helyszíneken” – hangsúlyozta az ORFK-OBB ügyvezető elnöke. Óberling József r. ezredes úgy fogalmazott: a rendőrség egyre nagyobb energiát fordít arra, hogy prevencióval igyekezzen javítani a jelenlegi helyzeten.

„Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által működtetett Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) célja is az, hogy a megelőzésre fektesse a hangsúlyt, és el tudja érni, hogy a tűzvédelem területén is minél kevesebb káresemény keletkezzen, valamint minél kevesebb haláleset, sérülés történjen a lakosság körében” – szögezte le az OKF OTB ügyvezető elnöke. Fülep László tű. ezredes elmondta, a prevenció tekintetében az ifjúság felkészítését, nevelését tartják legfontosabb feladatuknak. Tevékenységük során a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére, illetve azokra a helyes magatartási formákra, alkalmazott technikákra hívják fel a figyelmet, amellyel el lehet kerülni ezeket a káreseményeket. Az OKF a tematikus héten az ország teljes területén, harminchat eseményen vesz részt.  

„Két évvel ezelőtt, mikor a HUMDA megalakult, az egyik első dolguk az volt, hogy Óberling József r. ezredes úrral felvettük a kapcsolatot, hogy a megkezdett és kialakult kiváló közlekedésbiztonsági akciókat segítsük, és megpróbáljunk olyan új kezdeményezéseket is hozzátenni, amelyekkel támogatni tudjuk azt a célt, hogy 2030-ra minimum megfelezzük a közúti közlekedési balesetek számát” – mutatott rá a HUMDA elnök-vezérigazgatója. Weingartner Balázs hozzátette, a fentiek mellett a halálos balesetek számát nullára kívánják csökkenteni. Kifejtette, nem egyszerű és nem is könnyű feladat összeegyeztetni a következőket: szén-dioxid lábnyomaink csökkentését azáltal, hogy az autót kiváltjuk valamilyen másik eszközzel (tömegközlekedés, elektromos autó, kerékpár, elektromos mikro-mobilitási eszköz, stb), ugyanakkor megszervezni mindezen eszközök biztonságos üzemeltetését.

A Biztonság Hete együttműködő szervezeteinek listája a ITT olvasható. A témahét egyes helyszínein készült filmek, beszámolók pedig a Magyar Rendőrség hivatalos weboldalán és a Biztonság Hete YouTube csatornán érhetők el. 

 

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: NKE Biztonság Hete NKE