NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Kiváló pénzügyőr hallgatókat díjaztak és a 35 éve indult felsőfokú pénzügyi nyomozó-képzésre emlékeztek

Harmadik alkalommal adták át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke által adományozott Kiváló Hallgató elismerést az arra érdemes pénzügyőr tisztjelölteknek. Az idén Herczeg Kitti, Marton Viktória, Tömöri László János, Németh Vivien, Tőzsér Vivien, Dobos Lilla Réka, Halasi Adél, Szabó Nikolett, Szilágyi Bence és Tompa Noémi adó- és pénzügyi nyomozó szakirányos, valamint Nagy János, Cziczlavicz Réka, Farkas Dóra, Gajai Gréta és Piedl Erik Patrik vám- és pénzügyőri szakirányos hallgató részesült az elismerésben. A szeptember végi időzítés sem véletlen: a díjat hagyományosan szeptember 21-éhez, a vámosok védőszentjének, Szent Máténak a névnapjához közeli időpontban adják át. 

Vágujhelyi Ferenc államtitkár, a NAV elnöke képviseletében Demeter Tamás pénzügyőr dandártábornok adta át a pénzügyőr tisztjelölteknek az oklevelet és az ehhez kapcsolódó jelvényt. A bűnügyi és rendészeti elnökhelyettes beszédében Kodály Zoltán gondolatát idézte útravalóként: „Ne várjunk mindent az iskolától. Az iskola nem taníthat meg mindenre, ami az élethez szükséges. Lássunk magunk is a dologhoz...” Mint fogalmazott, a tudás, amit az egyetem ad hallgatóinak, állandóan formálódik, alkalmazkodik a jelenkorhoz; egyvalamiben azonban nem változik: az igény mindig a legkorszerűbb ismeretek átadása a holnap nyomozóinak.

A Kiváló Hallgató elismerés azt szolgálja, hogy a kiválóságokat példaként állítsuk a többiek elé, ez végső soron a jó állam működésének egyik alapja – mondta Kovács Gábor rendőr vezérőrnagy. A Rendészettudományi Kar (RTK) dékánja hozzátette: az egyetem kellő szabadságot ad a karoknak, és az RTK is a tanszékeinek. A dékán kijelentette, hogy a karon vezetőket képeznek, hiszen bár nem minden hallgató kerül majd vezető beosztásba pályafutása során, de ha mégis vezetővé válnak, az itt végzetteknek készen kell állniuk a feladatra.

A Magyar Királyi Pénzügyőrség nyomozócsoportjait 1933-ban állították föl – kezdte történeti visszatekintését Szabó Andrea pénzügyőr ezredes. A Vám- és Pénzügyőri Tanszék vezetője felidézte, hogy 35 éve, 1987 őszén indult a Rendőrtiszti Főiskolán (RTF) az első vámnyomozó osztály, húsz levelező tagozatos hallgatóval. A felmerülő igények alapján a Vám- és Pénzügyőrség és az RTF együttműködése kibővült a vámigazgatási szak beindításával, immár mindkét tagozaton. 1991-től a szakokat a főiskola szervezeti egységébe beépülő szakgazda tanszék gondozza. A tanszékvezető Konfuciusz gondolataival zárta beszédét: „Ha egy évre tervezel, vess magot! Ha tíz évre tervezel, ültess fát! Ha száz évre tervezel, tanítsd az embereket!”

A harmincöt évvel ezelőtt indult első vámnyomozó osztály hallgatója, Buzás András ny. pénzügyőr ezredes meghatódva emlékezett vissza főiskolai éveire. Mint mondta, imádta azt a négy évet, és összesen csak fél napot hiányzott a képzésről, azt is külső körülmény – a taxisblokád – miatt. Megtisztelő volt, hogy a tanárok kollégának szólították a hallgatókat, és külön megtiszteltetésként élte meg, hogy a Sléder Judit témavezetésével elkészített tudományos diákköri dolgozatát Pro Scientia Aranyéremmel ismerték el. A 2014-ben végzett Móré Katalin pénzügyőr főhadnagy az egyetemi évek közösségépítő szerepéről beszélt, és felidézte a jelentősebb időszakokat: az alapkiképzést, a kriminalisztika gyakorlatokat, azt a felemelő érzést, amikor motoros rendőrök által kísérve buszoztak le a Farkasvölgyi útról a tisztavatásra, és az első, izgalommal teli munkanapot.

Móré Katalin mellett Szalainé Liptai Ildikó pénzügyőr alezredes, igazgatóhelyettes, Kókány Krisztián pénzügyőr főhadnagy és Mészáros Gábor pénzügyőr hadnagy volt Magasvári Adrienn pénzügyőr alezredes, tanszékvezető-helyettes beszélgetőtársa az ünnepséget záró pódiumbeszélgetésen. Az adó- és pénzügyi nyomozói munka komoly kihívásai mellett szóba kerültek a mindennapok közösségépítő pillanatai, például amikor több mint huszonnégy órán át kell közösen dolgozni egy helyszínen, vagy éppen a főiskolai, egyetemi évek utólag megmosolyogtató eseményei. A meghívott vendégek mindegyike utalt a kommunikáció, a jól megválasztott hangnem fontosságára, ami csillapíthatja a nem ritkán előforduló konfliktushelyzeteket.

Szöveg: Suba László, Deák József

Fotó: Láng-Miticzky András (NAV)