NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

197-en teljesítették az alapfelkészítés intenzív szakaszát

A Rendészettudományi Kar első évfolyam 197 nappali munkarendű hallgatója teljesítette az elmúlt hat hét során a rendészeti alapfelkészítés intenzív szakaszát, melyet alapozó, alaki és gyakorlati foglalkozások jellemeztek.

A 2022/2023. tanévben 216-an kezdték meg a rendészeti alapfelkészítés hathetes szakaszát a rendvédelmi tisztté válás útján, melyet 197-en teljesítettek; 88 rendőr tisztjelölt, 36 rendőr tiszthelyettes, 13 büntetés-végrehajtási tiszthelyettes, 41 pénzügyőr tisztjelölt, 7 bevándorlási tisztjelölt, valamint 12 tűzoltó tisztjelölt bűnügyi, bűnügyi igazgatási, rendészeti igazgatási, rendészeti, rendészeti igazgatási és katasztrófavédelmi szakirányokon. A biztonsági szakirányos hallgatókkal együtt a teljes első évfolyam létszáma 212 fő. A felkészülés heteiben szoros napirendnek megfelelően a Rendvédelmi Tagozat rendészeti kiképzői és gyakorlati oktatói, valamint 25 hallgatói kiképző gondoskodott az újoncok képzéséről.

A rendészeti képzésben részt vevő hallgatók tisztjelölti jogállásban kezdték meg tanulmányaikat. Ez elsősorban a tiszti pályára való felkészülést, a tanulást, másodsorban pedig a törvényben meghatározott szolgálati feladatok teljesítését jelenti. A hivatásos pályára készülő hallgatók már a képzési időszakban is szorosabb kapcsolatban állnak az őket foglalkoztatni kívánó rendvédelmi szervekkel, már ekkor kialakul a hivatásos életpálya iránti elköteleződés, a hivatással együtt járó életviszonyok elfogadása és az azokkal való azonosulás. A Rendészettudományi Kar hallgatói tisztában vannak azzal, hogy nem szakmát, hanem hivatást választanak, és életpályájuk során szolgálatot fognak ellátni. A hivatásra, illetve a szolgálatra való felkészülés megköveteli, hogy elsajátítsák azokat a sajátos szolgálati- és életviszonyokat, melyek a rendvédelmet jellemzik. 

Szöveg: Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes

Fotó: Bodó Pál