NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Előadásokat tartott Szlovákiában az RTK oktatója

Az Idegennyelvi és Szaknyelvi Lektorátus oktatója, Kovács Éva nyelvtanár szeptember hónapban részt vett az Erasmus+ mobilitás oktatóknak szóló csereprogramján.

A jelentkezési folyamat során a kolléga olyan partnert keresett az NKE Erasmus kapcsolatai között, amely a szaknyelvoktatást intézményesült formában végzi, ugyanúgy, mint ahogyan az egyetemünk legtöbb karán megvalósul. A választás a University of Zilina szlovák egyetemre esett, amelynek oktatási portfóliója a széles körű mérnöki és biztonsági területeken számos egyezést mutat az egyetemünkön zajló képzésekkel.
 
A zsolnai egyetemen induló 2022/23-as őszi félév első hetében az Institute of Lifelong Learning vezetője, Lenka Mocova vezetésével a szaknyelvoktatással foglalkozó tanszék munkatársai szívélyesen fogadták kollégánkat. Lehetőség nyílt arra, hogy az intézet oktatói megismerjék a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán zajló képzéseket, valamint az Idegennyelvi és Szaknyelvi Lektorátus munkáját. ’Becoming prize winners: the path for the Department of Foreign Languages for Specific Purposes, Faculty of Law Enforcement to be the most Innovative Department of the University of Public Service’ címmel Kovács Éva angol nyelvű összefoglaló előadást tartott az Ürmösné Simon Gabriella docens által vezetett lektorátuson folyó szakmai munkáról, amely az elmúlt évben az Innovatív Tanszék Díj elnyerését hozta el az itthoni kollégák számára. Ez különösen felkeltette a szlovák nyelvoktatók figyelmét, ennek nyomán máris több kollégánkkal vették fel a kapcsolatot anyaggyűjtés és -feldolgozás, disszertációs munkák, vagy szaknyelvi témák kidolgozása miatt. Munkatársunk szaknyelvórákat is tartott krízis menedzsment és mentési műveletek témában szakirányos másodéves és harmadéves hallgatók számára.
 
A szlovákiai kollégák meghívását elfogadva Kovács Éva egyhetes zsolnai tartózkodását egy kötetlen szemeszterindító beszélgetéssel zárta. Az Erasmus+ mobilitási programban való részvételének folytatásaként az Idegennyelvi és Szaknyelvi Lektorátus szervezésében megrendezett, soron következő decemberi workshopján a University of Zilina Institute of Lifelong Learning vezetője, Lenka Mocova vendégelőadást fog tartani.

Szöveg: Kovács Éva, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes

Fotó: Kovács Éva