NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Kihallgatások a büntetőeljárásban

A Szent György Szakkollégium Büntető-eljárásjogi Szakmai Műhely szervezésében „Kihallgatások a büntetőeljárásban” címmel tartott előadást Gulyás Géza, a Székesfehérvári Törvényszék büntető ügyszakos bírója, Gerő Tamás ügyvéd, valamint Dobó Judit r. hadnagy, a BRFK VII. kerületi Rendőrkapitányság, Bűnügyi Osztály, Gazdaságvédelmi Alosztály nyomozója.

Gulyás Géza bíró „A nyomozás során és a bíróság eljárásában történő kihallgatás gyakorlati összefüggései” címmel fogalmazta meg gondolatait, melynek keretein belül egy mélyebb betekintést kaphattak a szakkollégium tagjai arról, hogy a kihallgatás során rögzített tények milyen jelentőséggel bírnak a büntetőeljárás bírósági szakaszában. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kihallgatás során a nyomozó hatóság által készített iratanyagokat, jegyzőkönyveket hogyan kezeli a bíróság, mik azok a főbb iratkezelési aspektusok, melyekre nagy figyelmet kell fordítani a nyomozati eljárás során.

Gerő Tamás ügyvéd egy interaktív játékkal kezdte meg előadását, mely megmutatta, hogy bizonyos kérdéskörökben mennyire eltérő vélemények születnek, mennyire komplex folyamat egyes kérdésekben döntést hozni, illetve amellett érvelni. Ezt követően 16 pontban bemutatta a hallgatóság részére, hogy az ügyvédi hivatás során a terhelt védelme érdekében milyen perspektíva alapján kell kialakítani a munkakapcsolatot, ellátni a védelemhez fűződő feladatokat. Kiemelte a titoktartási kötelezettség fontosságát, valamint, hogy ezen hivatás elengedhetetlen része a terhelttel kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot kialakítani.

Végezetül Dobó Judit r. hadnagy egy nyomozó szemszögéből ismertette a kihallgatások folyamatát. A büntetőeljárás nyomozati szakaszában is rendkívül fontos, hogy a dokumentált tények és bizonyítékok kellő alapossággal és a lehető legprecízebb módon kerüljenek rögzítésre, hiszen ez nagyban befolyásolja az eljárás bírósági szakaszának munkáját is. A nyomozó kiemelte az előkészületek szerepét a kihallgatás megkezdését megelőzően, miszerint fel kell építeni egy stratégiát, valamint vizsgálni azokat a releváns tényeket és körülményeket, melyek által a lényeges információk birtokába kerülhetnek a nyomozók a kihallgatás alkalmával. Előadta továbbá azt is, hogy nemcsak a gondosan felépített terv az, mely előmozdítja a kihallgatás sikerességét, hanem a kihallgatást végző személy megválasztására is kellő hangsúlyt kell fektetni.

Az előadás során három olyan szemszögből ismerhették meg a hallgatók a kihallgatások folyamatát, valamint az azokból megállapított tényeket, melyek a büntetőeljárás egyes szakaszaiban más-más szempontok alapján bírnak jelentőséggel.

 

Szöveg: Slekta Réka, Gombos Lili, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Szent György Szakkollégium