NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Büntető-eljárásjogi Szakmai Műhely a kihallgatásról

Az RTK Szent György Szakkollégium Büntető-eljárásjogi Szakmai Műhely és a Büntető-eljárásjogi Tanszék közös szervezésű szituációs játék keretein belül tanította meg a résztvevőknek, milyen jelentős szerepe is van a kihallgatás során a büntető eljárásjog megfelelő ismeretének és alkalmazásának.

A hallgatóknak egy három főből álló zsűri előtt kellett megcsillogtatni tehetségüket, melynek elnöke Blaskó Béla r. vezérőrnagy, a Szent György Szakkollégium elnöke volt, tagjait pedig Dr. Szokolai Zoltán r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Osztályának vezetője és Babus Andrea r. alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Elemző-értékelő Főosztály Bűnügyi Adatkezelési és Alkalmazás-felügyeleti Osztályának vezetője alkotta.  A szerepjátékot Vári Vince r. alezredes, az RTK Büntető-eljárásjogi Tanszékének egyetemi docense vezette le.

A játék folyamán négy hallgató (Gombos Barnabás, Nagy Bendegúz, Dick Csongor és Semsi Krisztián) mérhette össze tudását ötödik hallgatótársuk (Sidó Dániel) közreműködésével, aki jelzőként a kihallgatott gyanúsított szerepét ölthette magára. 

A szituáció során minden résztvevőnek egyenként ki kellett hallgatnia a jelző által megszemélyesített gyanúsítottat, aki tettestársként játszott szerepet a szituációban meghatározott ügyben. A kihallgatást végző hallgatóknak büntető-eljárásjogi ismereteiket alapul véve kellett – rövid felkészülési időt követően – egy lehetőség szerint eredményes, de mindenekelőtt jogszerű kihallgatást levezényelnie, melynek leghangsúlyosabb elemeit a megalapozott gyanú közlésére vonatkozó törvényi rendelkezések, a tényállás és a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatba hozható jogi normák képezték.

A szituációs játékot követően a zsűri tagjai megvizsgálták az egyes esetekben előforduló pozitív és negatív megközelítési formákat, kiemelve a kihallgatás kulcsfontosságát az eljárás folyamán. Hála a szakma neves képviselői által adott részletes magyarázatnak, hallgatóink közelebbről is megismerhették a kihallgatás eszköz- és keretrendszerét, életre szóló tapasztalatokhoz jutva ezáltal.

A versenyzők kiemelkedő teljesítményét figyelembe véve a zsűri nem kívánt sorrendet felállítani a hallgatók között. A szituációs játék során szerzett tapasztalatokra építve a Szent György Szakkollégium további, a kihallgatás menetéről és technikáiról, valamint egyéb, a büntetőeljárással kapcsolatos feladatokról szóló workshopok szervezését tűzte napirendre.


Szöveg: Szent György Szakkollégium, Kommunikációs Bizottság, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Szent György Szakkollégium, Kommunikációs Bizottság, Bodó Pál