NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Határrendész szakest határvadász ezredparancsnokkal és elsősökkel

Az NKE RTK harmadéves határrendészeti rendőr szakirányos hallgatói szervezésében, a kollégium előadójában zajlott rendezvény a határvadász ezredről, az EUBAM misszióról, az újonnan érkezett határrendész elsőévesek bemutatkozásával. Elsőként Nagy István r. ezredes, az újonnan létrehozott határvadász ezred parancsnoka adott elő a határvadász állománnyal kapcsolatos kezdeti tapasztalatokról. Szólt a határvadász képzésről, a szolgálat felépítéséről, kezdeti sikereikről, a pozitív tapasztalatokról, de őszintén megfogalmazta az új szervezet nehézségeit, valamint kiforratlanságait is. Az ezredparancsnokkal érkezett munkatársa, Karácsony Szilveszter r. százados törzstiszt betekintést adott a szervezet tagjainak jogi hátterébe és az állomány összetételébe. Az előadás kötetlen hangvételben teljes képet vázolt fel a határvadász életpályáról, minden jelenlévő számára hasznos információkkal. 

A fenti előadást online követte a részvevőkkel a kar oktatója, Németh Gábor r. alezredes is, aki a Közel-Keleten most zajló EUBAM missziója miatt személyesen nem tudott részt venni. A következőkben erről a szolgálatáról szólt, gyors bemutatót tartva kiküldetésének feladatairól és a számunkra idegen kultúra XXI. századi problémáiról. Hazatérésekor reméljük hosszabban, átfogóbban oszthatja meg tapasztalatait, akár más hallgatóságnak is.

A fentieket követően egy rövid beszédben Balla József r. ezredes, általános és fejlesztési dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket, tájékoztatást adva a kar és az egyetem életében bekövetkező személyi változásokról. Ezek után következett az első évfolyam jó hangulatú bemutatkozása, amit egy teljesen kötetlen ismerkedés zárt, némi pizza és üdítő társaságában.

A szakest kiváló lehetőséget nyújtott az „újonnan érkezettek” bemutatkozására, valamint a Határrendészeti Tanszék oktatóinak köszönhetően új, és a későbbiekben is jól hasznosítható ismeretekkel gazdagodhattak. 

Utólag is köszönet a kar 3. évfolyamos hallgatóinak a szervezésért, és oktatóinknak, hogy emelték az est színvonalát.


Szöveg: Szepesi Lóránd, Bigu Krisztián, Szegedi István, Deák József

Fotó: Szepesi Lóránd, Bigu Krisztián, Szegedi István