NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Híres magyar detektívek – Hírhedt magyar bűnesetek 4.

A Szent György Szakkollégium negyedik alkalommal rendezte meg a Híres magyar detektívek – Hírhedt magyar bűnesetek című rendezvényt, melynek során – a már megszokottak szerint – rendkívül magas színvonalú előadások hangzottak el.

Az eseményt Gárdonyi Gergely r. ezredes, a Szakkollégium igazgatója nyitotta meg. A program első előadója Farkas Péter r. alezredes volt, aki Az Internet legveszélyesebb városa című előadásában rendkívül izgalmas és tanulságos beszámolót adott elő egy, még a mai napig folyamatban lévő ügyről, melynek során egy főként Magyarországon tevékenykedő, de nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű bűnelkövető csoportot számoltak fel az Operation Theatre kódnevű akció alkalmával. A nyomozás során kiemelt fontosságúnak bizonyult a nemzetközi együttműködés, ugyanis az elkövetők majd mindnyájan külföldről érkeztek, sokan hamis személyazonossággal rendelkeztek, így a nyomozás kezdetben rengeteg akadályba ütközött. Az eljárás végére a hatóságoknak sikerült minden szálat felgöngyölíteniük, és egyetlen elkövető, az utasításokat adó vezető kivételével mindenkit kézre keríteni. A vezető, akire a nyomozók az akció során csak „A Hang”-ként hivatkoztak, rendkívül jártas volt az informatikában, és mint kiderült, eredetileg a romániai Râmnicu Vâlcea-ből származott, mely város hírhedt a világszínvonalú hackereiről.

Második előadóként Ronyecz Csaba r. alezredes lépett a pódiumra, aki a 2010-es máriapócsi emberölésről és a nyomozás során szerzett tanulságokról adott elő. Az általa bemutatott bűncselekmény elkövetése során egy 75 éves férfit gyilkoltak meg saját otthonában, különös kegyetlenséggel. Ezt az ügyet két alkalommal is felfüggesztették, mielőtt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Főosztály Életvédelmi Osztályához került volna az ügy. Az alezredes részletekbe menően ismertette, hogyan zajlott le a nyomozás a kezdetétől egészen a végéig, milyen eljárásokat alkalmaztak, hogyan terelődött a gyanú egyik személyről a másikra, és végül hogyan bizonyult bűnösnek egy 2020-ig majdhogynem teljesen ismeretlen személy. Az eset megoldásában rendkívül fontos szerepet játszott a nyomozók nyitottsága az új alternatívákra, és az események kreatív megközelítése, a szereplők skatulyázásának elkerülése.

Az előadásokat az egyetem hallgatói rendkívüli élvezettel hallgatták. Remélhetőleg még rengeteg hasonlóan izgalmas és tanulságos előadásban lesz részük a jövőben.


Szöveg: Szent György Szakkollégium Kommunikációs Bizottság, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál