NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Biztonságszakmai program a Magyar Nemzeti Bank kincsei közt

Az RTK biztonsági szakirányának nappali munkarendű első- és másodéves hallgatói osztályfőnökeik, Rottler Violetta r. őrnagy és Kovács Sándor r. ezredes szervezésében a gyakorlati héten meglátogatták az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeumot.

Itt pénzverő szerszámok és banktörténeti iratok mellett egy több mint 60 ezer darabos érmegyűjteményt is őriznek. A többmilliárdos védett értékre tekintettel számos biztonsági előírást kell betartani és betartatni. Ebben a fegyveres biztonsági őrségre kiemelten fontos feladat hárul. Az intézményben a biztonsági szakirány több egykori hallgatója mellett jelenlegi aktív hallgatók is részt vesznek a munkában. A biztonsági szakemberek interaktív prezentációja során biztonsági kérdéseket is megvitattak a titoktartás keretei között, illetve szakmai pályafutásukat is bemutatták röviden a résztvevőknek. Így az alapképzés nappalis hallgatói olyan levelezős hallgatóktól kaptak első kézből hasznos biztonsági szakmai tapasztalatokat, akik ezt a munkát az MNB-ben a gyakorlatban végzik.

A múzeumban a fiatalok megtapasztalhatták, hogy milyen egy valódi színarany egykilós tömb súlya, és milyen speciális hidraulikával működik a kifejezetten az aranytömb bemutatására kialakított tároló. Ismereteket szereztek a Föld országai által felhalmozott aranykészletek nagyságáról is. 

Az Érmetár ritkaságaival kapcsolatos számos érdekesség mellett elhangzott, hogy pl. az itt megtalálható 2 forint címletű, Londonban nyomtatott, úgynevezett emigrációs Kossuth-bankjegyből az 1912-ben elsüllyedt Titanic hajóterében is találtak egy sorozatot.

Köszönjük Bognár Tamás úrnak az MNB Biztonsági Igazgatóság munkatársának a program megszervezésében nyújtott segítséget!


Szöveg: Rottler Violetta, Deák József

Fotó: Rottler Violetta, MNB