NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Új távlatok nyíltak a szolgálati kutyás oktatásban

Ünnepélyes keretek között írta alá az ORFK Teve utcai székházában az ORFK Rendőrségi Oktatási Központ és A Magyar Szolgálati Kutyákért Alapítvány közötti együttműködést Bak Sándor r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a ROKK igazgatója és Frigyer László r. alezredes, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„A dokumentum új távlati lehetőségeket nyitott meg a szolgálati kutyákkal kapcsolatos oktatási együttműködés terén” – hangsúlyozta a kuratórium elnöke, aki az Alapítvány egyik fő feladatának tekinti a tisztjelölteknek és a vezetőknek a szolgálati kutyákról, valamint a szervezet kutyás képességéről való szélesebb körű tájékoztatását. Ennek az egyik fontos állomása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán folytatott szolgálati kutyákkal kapcsolatos oktatás – amelynek 2016. évtől kiemelt területként történő oktatása a ROKK akkori vezetőjének a kezdeményezésére indult el a Rendészettudományi Karon – Frigyer alezredes koordinálásában.

A kétoldalú együttműködés a ROKK igazgatójának köszönhetően nemcsak az egyetemi oktatás támogatását hivatott szolgálni, hanem lehetőséget teremt az Alapítvány részére, hogy civil szervezetként pályázatokkal, adományokkal és egyéb lehetőségek biztosításával támogathassa és népszerűsítse a szolgálati kutyák és kutyavezetőik áldozatos, a közrend- és a közbiztonság fenntartásában nyújtott nélkülözhetetlen tevékenységét. 

Ennek első állomásaként – az aláírást követő napon – Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, az Alapítvány fővédnöke irányításával és Petrovics Anikó kuratóriumi tag közreműködésével – szakmai értekezletet tartottak a ROKK Dunakeszin lévő objektumában. A megbeszélésen az Alapítvány szolgálati kutyás tevékenységének kiemelt partnerként – a 2023. év szakmai előkészítése és feladatai meghatározása érdekében – részt vett Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának vezetője, Horváth Orsolya, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Oktatási és Innovációs Üzletág üzletágvezetője,  Kovács Sándor r. ezredes, az NKE Polgárőr Egyesület elnöke, Seres Ildikó r. ezredes, a ROKK gazdasági igazgatóhelyettese, Morva László r. alezredes, a ROKK Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály főosztályvezetője, Keritz Zsuzsanna r. alezredes, az NNI Bűnügyi Technikai Főosztályának főosztályvezetője, Görbe Attila r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője, valamint Hajdú Tamás r. ftzls., a ROKK mesterkiképzője.


Szöveg: Frigyer László, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Frigyer László